» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Tutkimus: Sähkömagneettinen säteily ei ylitä raja-arvoja voimalinjoilla
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tutkimus: Sähkömagneettinen säteily ei ylitä raja-arvoja voimalinjoilla

18.3.2009

Tampereen teknillisessä yliopistossa on tutkittu ihmisiin indusoituvia virrantiheyksiä 400 kilovoltin sähköasemilla ja voimajohdoilla vuodesta 2005. 

Kuva FingridTutkimusryhmää TTY:n energia- ja prosessitekniikan laitoksella johtaneen professori Leena Korpisen mukaan edes 400 kilovoltin sähköasemilla tai voimajohdoilla työskentelevien henkilöiden saaman sähkömagneettisen säteilyn määrä ei ylitä 10 milliampeerin raja-arvoa neliömetrillä.

– Nyt on varsin perusteellisilla mittauksilla saatu selväksi, ettei 400 kilovoltin sähköasemilla ja voimajohdoilla työskenneltäessä raja-arvo ylity, eikä siten tarvitse alkaa kehittää suojautumista sähkökentiltä, sanoo Korpinen.

Fingrid Oyj:n rahoittamassa tutkimuksessa mitattiin kahtena kesänä työntekijöiden altistumista sähkökentille heidän työskennellessään 400 kilovoltin sähköasemilla ja voimajohdoilla. Yhteensä tehtiin 151 työtehtävämittausta Fingridin 400 kilovoltin sähköasemilla ja 110, 220 ja 400 kilovoltin voimajohdoilla.

Mittausten perusteella määritelty suurin virrantiheys oli 6,4 milliampeeria neliömetrille kaulan alueella. Tutkimus liittyy EU:n uuteen direktiiviehdotuksen terveyttä ja turvallisuutta koskevista vähimmäisvaatimuksista.