» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Energian kulutus laski tammi-maaliskuussa 5,8 prosenttia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Energiankulutus laski tammi-maaliskuussa 5,8 prosenttia

18.6.2009

Energian kokonaiskulutus oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 370 petajoulea tammi-maaliskuussa 2009, mikä oli 5,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Edellisvuotta kylmempi sää lisäsi lämmitystarvetta, mutta teollisuustuotannon alkuvuoden jyrkkä pudotus laski kokonaiskulutuksen selvään laskuun. Puuperäisten polttoaineiden kulutus pieneni 15 prosenttia, turpeen käyttö 17 prosenttia ja maakaasun 7 prosenttia.

Sähköä käytettiin 23 TWh:a eli 7,4 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Taantuma vähensi teollisuuden sähkönkulutusta 17 prosentilla muun sähkönkulutuksen pysyessä edellisvuoden tasolla.

Norjan ja Ruotsin heikentynyt vesitilanne vähensi sähkön tuontia Pohjoismaista. Sähkön nettotuonti lähes puolittui ja Suomi oli nettomyyjä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Vähentynyttä tuontia korvattiin lisäämällä sähkön erillistuotantoa hiililauhteella.

Kivihiilen käytön lisääntyminen kasvatti energian tuotannon ja käytön hiilidioksidipäästöjä 4 prosentilla edellisvuodesta. Vuotta aiemmin hiililauhteen käyttö oli vähäistä mm. hyvästä pohjoismaisesta vesitilanteesta johtuen. Tämä vuoden ensimmäisen neljänneksen kivihiilen kulutus ei poikennut 2000-luvun keskiarvosta.

Liikennepolttoaineiden hinnat pysyttelivät ensimmäisellä neljänneksellä selvästi alemmalla tasolla kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Polttoaineiden viime vuoden loppukesästä alkanut hintojen lasku on kuitenkin kevään myötä kääntynyt nousuksi öljyn hinnannousun myötä. Raakaöljyn hinta on noussut talven 30 dollarin pohjalukemistaan jo yli 70 dollariin. Viime heinäkuun hintapiikkiin, joka oli  147 dollaria, on kuitenkin vielä matkaa.