» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Työtuomioistuimen päätös: Sähköasennusalan TES on yleissitova
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähköasennusalan TES on yleissitova

18.11.2009

Työtuomioistuin on päättänyt, että talotekniikka-alan sähköasennustoimialan työehtosopimusta on pidettävä yleissitovana. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta antoi 2.4.2009 vastakkaisen päätöksen, josta Sähköliitto valitti.

Työtuomioistuimen perustelujen mukaan jonkin verran alle puolet alalla työskentelevistä henkilöistä kuuluu työehtosopimuksen soveltamispiiriin. Tarkkojen tilastotietojen puuttuessa alan työntekijöiden kokonaismääränä pidetään 9 800 henkeä. Sähköliiton työtuomioistuimelle esittämän uuden selvityksen perusteella työtuomioistuimen mukaan voidaan katsoa, että talotekniikka-alan sähköasennustoimialan työehtosopimuksen normaalisitovuuden piirissä on yhteensä 4 465 työntekijää.

Työtuomioistuimen mielestä on kuitenkin otettava huomioon myös alan työmarkkinaosapuolten vuosikymmeniä jatkunut sopimustoiminta, alan korkea järjestäytymisaste ja työehtosopimusten yleissitovuuden tavoite järjestäytymättömien työnantajien työntekijöiden työnteon vähimmäisehtojen laajana turvaajana.

Sähköliiton tekemä valitus koski 1.11.2007 lähtien uudistettua työehtosopimusta. Myös sitä edeltänyt työehtosopimus oli vahvistettu yleissitovaksi.