» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >PK-yritysten suhdannebarometri: Synkältä näyttää
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


PK-yritysten suhdannebarometri: Synkältä näyttää

19.2.2009

EK:n tammikuussa tekemän PK-suhdannebarometrin mukaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä 54 % pelkää suhdanteiden heikkenevän lähikuukausien aikana entisestään.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n suhdannebarometriin vastanneista yrityksistä vain neljä prosenttia uskoo taloudellisen tilanteen kääntyvän parempaan suuntaan lähikuukausina, kun taas suhdanteiden heikkenemistä pelkää 54 % vastaajista. Kyselyyn vastasi 864 yritystä 2.–23.1. välisenä aikana.

Pekka Tsupari. Kuva Marjut HentunenVarsinkin rakennusyritysten arviot tulevasta näyttävät synkiltä. Rakentamisessa suhdannenäkymien saldoluku oli tammikuussa -69, kun se oli lokakuussa -71. Uusimmassa tiedustelussa vain yksi prosentti vastaajista ennusti parempia suhdanteita, kun synkkenevään kehitykseen uskoi 70 % kyselyyn vastanneista.

Rakentamisessa kustannustaso kääntyi laskuun viime vuoden lopulla. Samaan aikaan kuitenkin myyntihinnat putosivat, mikä heikensi kannattavuutta selvästi. EK:n PK-johtaja Pekka Tsuparin mukaan kannattavuuden arvioidaan jatkavan heikkenemistä lähikuukausina, sillä kustannuspaineiden hellittäminen ei riitä korvaamaan heikkoa kysyntää ja myyntihintojen laskua. 

Tsupari on huolissaan myös yritysten maksuvaikeuksien lisääntymisestä. Kyselyn mukaan peräti 16 prosentilla PK-yrityksistä on ollut maksuvaikeuksia viimeisten kuukausien aikana.

Rakentamisalan yrityksistä työvoimapulaa kokee yhä 9 % yrityksistä. Seuraavan kolmen kuukauden aikana tilanteen odotetaan kuitenkin paranevan, sillä henkilöstön odotetaan supistuvan selvästi sekä teollisuudessa että rakentamisessa. Tilauskanta on jo nyt erittäin matalalla tasolla.