» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Musiikkitalon sähkösuunnittelussa hyödynnetään tietomallinnusta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Musiikkitalon sähkösuunnittelussa hyödynnetään tietomallinnusta

19.5.2009

Rakenteilla oleva Helsingin Musiikkitalo on suunniteltu alusta asti tietomallipohjaisesti. 

Tietomallintaminen nopeuttaa rakennuksen tilojen hahmottamista ja helpottaa löytämään sähköiselle talotekniikalle kaapelointireitit ja laitepaikat. Suunnittelun eri osa-alueet ovat keskenään helpommin yhteen sovitettavissa rakennusvaiheessa, kun tietomallintamisen kautta kaikilla hankkeen osapuolilla on käytettävissään sama tieto.

Musiikkitalon pääsisäänkäynti. Kuva LPR-arkkitehdit– Musiikkitalo on arkkitehtuurisesti moniulotteinen, joten tietomallintamisesta on ollut suurta hyötyä, kun sähkösuunnittelussa on päästy tarkastelemaan 3D-malleja rakennuksesta, kertoo Insinööritoimisto Lausamo Oy:n suunnittelujohtaja Leif Virtanen.

3D-mallien lisäksi tietomallinnus mahdollistaa laajemman tietosisällön suunnitelmissa. Tietomallista saadaan urakoitsijoille kustannuslaskentaan ajantasaiset määrälaskentatiedot, jolloin urakoitsijoiden ei tarvitse laskea kappalemääriä ja kaikki saavat yhtäläiset tiedot kustannusarvioiden tekemiseen.

– Vientikohteissa asiakkaamme ovat edellyttäneet massaluetteloita jo vuosikymmeniä. Hyödynnämme tietomallinnusta esimerkiksi parhaillaan yli 200 asunnon sähkösuunnittelutyössä Moskovassa paikalliselle asiakkaallemme, Lausamon toimitusjohtaja Timo Tenninen kertoo.

Tietomallinnusprosessi parantaa tiedonhallintaa suunnitteluaikaisten muutosten työstämisessä. Tieto on sijoitettu tietomalliprosessissa yhteen paikkaan, jolloin sen muuttaminen ja hallinta on tehokkaampaa suunnittelun edetessä.

Insinööritoimisto Lausamo Oy on yksi Suomen suurimmista sähköisen talotekniikan suunnittelutoimistoista.

 

Lisätietoja 

www.musiikkitalo.fi
www.lausamo.com