» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Tunnelmaa vain turvallisista koristevaloista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tunnelmaa vain turvallisista koristevaloista

21.12.2009

Ulkovalosarjat luovat pimeänä aikana tunnelmaa pihapiiriin tai parvekkeelle. Muista, että sisäkäyttöön tarkoitettuja muuntajia ei saa laittaa ulkopistorasiaan ja että ulkovalot kytketään aina vikavirtasuojakytkimellä varustettuun, kosteussuojattuun ulkopistorasiaan. 

Kuva Mari KoistinenEnnen valojen hankintaa mieti, missä valosarjaa käytät. Ulos asennettavien valosarjojen on oltava kosteuden ja pakkasen kestäviä. Tuotteen pakkauksesta näet, soveltuvatko valot ulkokäyttöön. Varmista että itse valojen lisäksi myös valosarjan muuntaja on tarkoitettu käytettäväksi ulkotiloissa. Sisätilaan tarkoitettua muuntajaa ei saa asentaa ulkotiloihin, sillä sen kosteussuojaus ei ole riittävä.

Sähköinfon tekninen asiantuntija Juha Kauppila muistuttaa, että koristevalojen kunto pitää tarkistaa ennen käyttöönottoa. Rikkinäisiä johtoja ja muitakaan viallisia sähkölaitteita ei saa käyttää, sillä ne ovat aina turvallisuusriski. Omatoimisiin korjauksiin ei saa ryhtyä, eikä johtoja saa yrittää korjailla teippauksilla.

– Turvallisuuden vuoksi on tärkeää hankkia vain testattu ja hyväksytty valosarja, Kauppila muistuttaa.

Kulkuväylien läheisyydessä tai ikkunoiden välissä olevien johtojen kanssa on oltava erityisen tarkkana, mutta myös muualla on varmistettava, etteivät johdot pääse rikkoutumaan. Oikein asennettuna ja huollettuna jouluvalosarjat ovat turvallisia ja palvelevat monen vuoden ajan.

Sisäpistorasiasta ei saa milloinkaan vetää jatkojohtoa ulos. Ulkona pakkasessa, hangessa ja sateessa johdot vaurioituvat helposti. Parasta olisi asentaa pistorasiapylväs pihalle tai ulkopistorasia parvekkeelle, varsinkin jos jouluvalot ripustetaan joka vuosi samaan paikkaan. Ulkopistorasiasta on hyötyä myös kesällä puutarhakoneita ja grilliä käytettäessä.

Uudemmissa ulkopistorasioissa on vikavirtasuojakytkin. Sen ansiosta jännite kytkeytyy pois päältä vikatilanteessa tai pistorasiaan liitetyn laitteen vaurioituessa, eikä ihminen ehdi saada vahingoittavaa sähköiskua. Myös vanhoissa ulkopistorasioissa suositellaan vikavirtasuojakytkimen käyttämistä. Kiinteän pistorasian asentaminen on sähköammattilaisen tehtävä. Oman alueen sähköurakoitsijan yhteystietoja voi etsiä netistä osoitteessa www.urakoitsija.fi.