» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Kestävämpi kodinelektroniikka Nuukuusviikon teemana
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kestävämpi kodinelektroniikka Nuukuusviikon teemana

22.4.2009

20.–26.4. järjestettävän Nuukuusviikon teemana on elektroniikkalaitteiden käyttöiän pidentäminen ja käytöstä poistuneiden laitteiden uudelleenkäytön lisääminen.

Nuukuusviikon tavoitteena on herättää keskustelua kulutuselektroniikan ympäristövaikutuksista. Suomen Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistus kuluttaa enemmän luonnonvaroja kuin laitteiden käyttö. Siksi olisi parempi käyttää samaa laitetta pidempään, ja tarvittaessa korjauttaa se, kuin vaihtaa vähemmän energiaa kuluttavaan uudempaan malliin. Elektroniikan käyttöikä on kuitenkin laskenut viime vuosina. 

Vanhoja, hyvin toimivia radioita. Kuva Mikko Arvinen

”Mainokset houkuttelevat meitä päivittämään kännykkämme uusimpaan malliin ja ostamaan viimeisimmät pelikonsolit, kannettavat tietokoneet ja mp3-soittimet. Mainonnalla pyritään saamaan vain vuoden tai parin ikäiset tuotteet vaikuttamaan vanhanaikaisilta, vaikka ne täyttäisivät tehtävänsä hyvin vielä pitkään. Jokainen meistä voi harkita, tarvitseeko oikeasti uuden kännykän tai mp3-soittimen, jos vanhakin vielä toimii”, Nuukuusviikon tiedotteessa opastetaan.

Kuluttaja pitää usein uuden laitteen ostamista halvempana ja vaivattomampana vaihtoehtona kuin vanhan korjaamista. Tähän vaikuttavat uusien laitteiden pudonneet hinnat, korjauksen kokeminen hankalaksi ja varaosien saamisen vaikeus. Nuukuusviikon mukaan yritysten tulisikin panostaa enemmän siihen, että myös vanhempiin laitteisiin olisi tarjolla varaosia, ja että kunnostus sujuisi vaivattomasti.

Nykyinen lainsäädäntö velvoittaa kaikki maahantuojat ja valmistajat hoitamaan sähkö- ja elektroniikkaromun keräyksen, uudelleenkäytön ja kierrätyksen. Käytöstä poistuneet elektroniikkalaitteet luokitellaan ongelmajätteeksi, eikä niitä saa heittää tavallisten roskien sekaan.

www.nuukuusviikko.fi