» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >4G-taajuuksilla kokeillaan huutokauppaa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


4G-taajuuksilla kokeillaan huutokauppaa

22.6.2009

Radiotaajuuksien huutokauppaa kokeillaan Suomessa ensimmäistä kertaa ensi syksynä.

Kokeilu toteutetaan 2500 - 2690 megahertsin alueella. Tämä taajuusalue soveltuu erityisesti neljännen sukupolven suurnopeuksille langattomille laajakaistoille, kuten UMTS-Lte ja mobiili-Wimax.

- Kyseessä on kokeilu, jonka pohjalta taajuushuutokauppojen hyötyjä ja haittoja tullaan arviomaan. Maailmalla huutokauppoja on käytetty rahan keräämiseen ja taajuuksien käytön tehostamiseen. Meillä huomio kiinnitetään jälkimmäiseen. Haluan arvioida, miten laki voi tehostaa niin markkinoiden kuin viranomaistenkin toimintaa, viestintäministeri Suvi Lindén painottaa.

Hallitus esitti radiotaajuuksien huutokauppalain vahvistamista 18. kesäkuuta. Laki tulee voimaan 1.7.2009. Suomen ensimmäinen taajuushuutokauppa on tarkoitus toteuttaa marraskuussa 2009 ja toimiluvat myönnetään korkeintaan 20 vuodeksi.

Lain mukaan taajuuksia voidaan myöntää enintään 50 megahertsiä yritystä tai yhteisöä kohden. Tällä pyritään estämään taajuuksien hallinnan keskittyminen, ja taajuuksia riittäisi vähintään neljälle eri yritykselle.

Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi TeliaSoneran, Elisan, DNA:n ja eräiden muiden Suomessa jo toimintansa vakiinnuttaneiden teleyritysten osallistuvan huutokauppaan.