» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Sähkölaitteet voi suojata ukkosen aiheuttamilta vahingoilta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkölaitteet voi suojata ukkosen aiheuttamilta vahingoilta

22.6.2009

Ukkosen aiheuttamat sähkölaitteiden vahingot ovat olleet kasvussa viime vuosina. Syynä ei ole ukkostiheyden kasvu vaan se, että sähkölaitteet sietävät entistä heikommin ukkosen aiheuttamia ylijännitteitä. Muun muassa taulutelevisiot ovat perinteistä putkitelevisiota herkempiä ylijännitteille. Muita ylijännitteille herkkiä laitteita ovat tietoverkkoon kytkettävät modeemit ja kaikki elektroniikkaa sisältävät sähkölaitteet eli käytännössä suurin osa nykyisin käytettävistä sähkölaitteista. Sähkölaitteen vahingoittuminen on monesti taloudellinen vahinko, mutta pahimmillaan vahingoittumisesta voi aiheutua palovaara.

Suojautuminen ukkoselta

Ukkoselta suojautuminen tarkoittaa henkilöiden suojaamisen lisäksi yleensä rakennusten suojaamista ja rakennuksessa olevien sähkölaitteiden suojaamista. Tämän lisäksi sähkö- ja televerkot suojataan mahdollisuuksien mukaan sähkönjakelun ja tietoliikenteen turvaamiseksi.

Henkilösuojauksessa olennaista on välttää ukonilmalla sellaisia paikkoja, joihin salama todennäköisemmin iskee. Tällaisia ovat ympäristöön korkeammalla olevat paikat ja näiden läheisyys. Ukonilmalla ei pitäisi oleskella lähellä puuta, golfkentällä tai vesillä. Yleensäkin ukonilman lähestyessä kannattaa hakeutua sisätiloihin.

Salama iskee harvoin rakennukseen, mutta mikäli näin käy, salamanisku voi sytyttää rakennuksen. Rakennusten suojaus perustuu siihen, että mahdollinen rakennukseen osuva salamavirta ohjataan hallitusti maahan rakennettuun elektrodirakenteeseen. Käytännössä suojaus toteutetaan ukkossuojausrakenteilla, jotka muodostuvat sieppausrakenteesta, alastulojohtimista ja maadoituselektrodista. Ukkossuojauksen kannalta paras elektrodirakenne on ns. rengaselektrodi, joka tuleekin rakentaa jokaiseen uudisrakennukseen. Rakennukseen osuva salamanisku voi vahingoittaa myös rakennuksessa olevia sähkölaitteita.

Sähkölaitteiden suojaus

Sähkölaitteiden vahingoissa yleisempi syy kuin rakennukseen osuva salama on sähkö- tai tietoliikenneverkon kautta saapuva ylijännite. Salama voi iskeä sähköjohtoon tai sen lähistölle ja tästä aiheutuva ylijännite voi siirtyä verkkoa pitkin jopa useita kilometrejä. Taajama-alueella sähkölaitteet ovat paremmin suojassa, koska sähköverkko on  toteutettu maakaapeleilla ja salamaisku kaapeliin on epätodennäköisempi kuin isku ilmajohtoon. Taajama-alueiden ulkopuolinen verkko on yleisimmin toteutettu ilmajohdoilla.

Sähkölaitteet voidaan suojata ylijännitteiltä irrottamalla pistotulppa seinästä. Tämä edellyttää, että ollaan paikalla ja että ukonilma havaitaan riittävän ajoissa. Helposti vaurioituvat laitteet voivat olla myös kiinteästi asennettuja, esimerkiksi elektroninen termostaatti, minkä irrottaminen ei onnistu. Sähkölaitteiden suojaus kannattaa toteuttaa ylijännitesuojilla, jotka ohjaavat sähköverkon kautta saapuneet ylijännitteet hallitusti maahan ja estävät laitteiden vahingoittumisen. Toimiva suojaus edellyttää rakennuksen pääkeskukseen kiinteästi asennettavaa suojaa, jota voidaan tarvittaessa täydentää esimerkiksi pistorasiaan asennettavalla suojalla. Yksinomaan pistorasiaan asennettavat suojat eivät suojaa suuremmilta ylijännitteiltä.

Vaikka sähköalan määräykset eivät edellytä ylijännitesuojausta, on ylijännitesuojaus yleistynyt uudisrakennuksissa. Keski-Euroopassa, missä ukkostiheys on Suomea suurempi, on suojaus ollut yleistä jo kauan.


Lisätietoja:

Tekninen johtaja Esa Tiainen tai tekninen asiantuntija Timo Ylinen
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 09 547 610


Lue lisää:

Ukkos- ja ylijännitesuojaus  - Sähköala.fi