» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Helsingin Lehdokkipolulle hissit ennätysnopeasti
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Helsingin Lehdokkipolulle hissit ennätysnopeasti

23.7.2009

Nelikerroksisen talon hissitornit nostettiin paikoilleen yhdessä päivässä ja hissit olivat ajokunnossa jo kahden päivän kuluttua tästä. 

Kuva Sami KiviläVuonna 1985 rakennetun As. Oy Lehdokkipolku 3:n asukkaat saivat hissit 4-kerroksisiin taloihinsa nopeammin kuin rakennusalalla on tähän mennessä pystytty toteuttamaan. Kolme 12 metrin korkuista ja 6,5 tonnia painavaa hissitornia nostettiin taloon yhdessä päivässä ja hissit olivat ajokunnossa jo kahden päivän kuluttua tästä. Hissien käyttöönottoa joudutaan odottamaan kuitenkin reilun viikon ajan, jotta virallinen hissitarkastus saadaan ensiksi tehtyä. 

– Vajaa pari vuotta sitten esittelimme tehdasvalmiin hissitornin, joka asennettiin alle tunnissa talon kylkeen sen sijaan, että sitä olisi rakennettu kohteessa kuukausikaupalla. Nyt hissikin asennetaan kuilutorniin jo tehtaalla. Asukas on jälleen kerran voittaja. Hissin saaminen vanhaan kerrostaloon ei voi enää tämän helpommaksi tulla, kertoo hissitornit rakentaneen uusikaupunkilaisen Neapo Oy:n toimitusjohtaja Olli Vuola.

Kuilutorneihin asennettiin erityisesti jälkiasennusta varten suunnitellut Amsliftin hydraulihissit.

– Me olemme jo 12 vuotta tehneet ja kehittäneet hissejä hissittömiin taloihin. On ollut mukavaa löytää yhteistyökumppani, jonka tuotteet ja toimintatavat sopivat näin hyvin yhteen omiemme kanssa, turkulaisen Amaslift Oy:n toimitusjohtaja Juha Kiviranta kertoo.

 

Työturvallisuus paranee huomattavasti

Kuva Sami KiviläNormaalisti hissit asennetaan vasta kohteessa valmiiksi asennetun hissikuilun sisälle. Hissitorni hisseineen tehdään tehtaalla valmiiksi pinta- ja sähkötöitä myöten. Kokonaisuus kuljetaan kohteeseensa yhtenä tilaelementtinä, siirretään autonosturilla talon kylkeen ja kiinnitetään talon runkoon kiinni. Lähtökohtana on asiakasystävällisyys: työmaa-aika lyhenee radikaalisti, kun mahdollisimman suuri osa työstä siirtyy työmaalta tehtaalle.

Uusi menetelmä asentaa hissikorit ja koneistot jo tehtaalla hissikuilun sisälle on suuri edistysaskel myös työturvallisuuden kannalta. Hissiasentajien ei tarvitse kiipeillä hissikuilussa, kun työskentely tapahtuu hissikuilun maatessa tehtaan lattialla vaakatasossa.

Pelkästään Helsingissä on arviolta yli 9 000 hissitöntä porrashuonetta vähintään 3-kerroksissa taloissa. 2000-luvulla Helsinkiin on asennettu hissejä jälkikäteen noin 500 porrashuoneen yhteyteen. Koko Suomessa hissittömiä rappuja arvioidaan olevan jopa noin 43 000.

 

Sähköala.fi: Vanhoissa kerrostaloissa odottaa tuhansien hissien asennusurakka