» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Energian kokonaiskulutus laski lähes 5 prosenttia vuonna 2008
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Energian kokonaiskulutus laski lähes 5 prosenttia vuonna 2008

24.3.2009

Energian kokonaiskulutus oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna 1 400 petajoulea, mikä oli 4,7 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2007.  

Sähköä käytettiin 87 TWh:a eli 3,8 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Energian tuotannon ja käytön hiilidioksidipäästöt vähenivät 12,5 prosenttia verrattuna vuotta aiempiin päästöihin. Energian kokonaiskulutusta edellisvuodesta vähensivät teollisuustuotannon supistuminen sekä lämmin sää. Myös hiililauhteen korvautuminen vesivoimalla sähkön tuotannossa vähensi merkittävästi primäärienergian kokonaiskulutusta. Yksittäisistä energialähteistä hiilen kulutus väheni 26 prosenttia.

Vuosi 2008 oli monessa suhteessa poikkeuksellinen. Teollisuustuotannon kasvu pysähtyi kesällä ja kääntyi jyrkkään laskuun loppuvuodesta. Teollisuustuotanto oli joulukuussa yli 15 prosentin laskussa. Alkuvuodesta nousseet polttoaineiden ja sähkön hinnat kääntyivät laskuun vuoden loppupuolella.

Vesivoiman tuotanto oli Suomessa ennätyksellisellä tasolla. Koko vuoden erittäin hyvänä jatkunut vesitilanne nosti vesivoiman tuotannon Suomessa 17 TWh:iin, mikä vastaa 23 prosenttia koko sähköntuotannosta. Myös tuulivoiman tuotanto jatkoi lisääntyneen tuotantokapasiteetin myötä kasvuaan 40 prosentilla ollen kuitenkin edelleen vajaa 0,4 prosenttia sähkön kokonaistuotannosta.