» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Huijarit kauppaavat verkkotunnuksia fi-verkkotunnusten haltijoille
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Huijarit kauppaavat verkkotunnuksia fi-verkkotunnusten haltijoille

24.4.2009

Viestintävirasto on saanut asiakkailtaan runsaasti yhteydenottoja yrityksistä, jotka markkinoivat puhelimitse suomalaisille yrityksille, yhdistyksille tai muille yhteisöille niiden toiminimien mukaisia .com- tai .eu-verkkotunnuksia.  

Epämääräisissä yhteydenotoissa, tai jopa huijausyrityksissä verkkotunnuksia markkinoiva yritys kertoo asiakkaalle, että jokin toinen taho aikoo paraikaa rekisteröidä asiakkaalle nyt tarjottavan verkkotunnuksen. Lisäksi asiakkaan annetaan ymmärtää, että nopeasti toimimalla tällä olisi mahdollisuus rekisteröidä verkkotunnus itselleen. Hinnat ovat usein moninkertaisia normaaliin hintatasoon verrattuna ja hintaan sisältyvät palvelut vähäisiä. Viestintäviraston mukaan puhelinmarkkinointi koetaan usein aggressiiviseksi ja monissa tapauksissa jopa harhaanjohtavaksi soittajan antaessa vaikutelman viranomaistoiminnasta.

Mikäli markkinoinnin kohde ei hyväksy tarjousta, verkkotunnusta ei välttämättä rekisteröidä kenellekään. Viestintäviraston tietoon on myös tullut, että verkkotunnuksen alaisille www-sivuille on ilmestynyt markkinoinnin kohteen kannalta epämiellyttävää aineistoa, kuten esimerkiksi aikuisviihdettä. Verkkotunnusten mahdollisia rekisteröintejä voi seurata internetissä whois-palveluissa (esim. Netello, Allwhois, Internic).

Viestintävirasto neuvoo epäasiallisen verkkotunnusten markkinoinnin kohteeksi joutuneita yrittäjiä tai yhteisöjä pohtimaan, mitkä ovat niiden toiminnan ja asiakkaiden kannalta tärkeät verkkotunnukset. Näiden tunnusten rekisteröiminen yrityksen tai yhteisön omiin nimiin poistaa myöhemmän epäasiallisen markkinoinnin mahdollisuuden.

Verkkotunnusten hankkiminen epäasiallisen markkinoinnin seurauksena vain vahvistaa kyseistä ilmiötä. Mikäli tarjouksen vastaanottaja epäilee, että verkkotunnusten markkinoinnissa on kyse rikollisesta toiminnasta, esim. petoksesta tai kiristyksestä, voi asiasta ottaa yhteyttä poliisiin.

Fi-päätteisten verkkotunnusten mahdollisesta epäasiallisesta markkinoinnista voi ilmoittaa viestintävirastolle. Viestintävirasto hallinnoi ainoastaan fi-maatunnusta ja valvoo sitä koskevaa verkkotunnuslakia, eikä sillä ole toimivaltaa puuttua esim. .com- tai .eu-verkkotunnusten markkinointiin tai rekisteröintiin. Com-verkkotunnuksia hallinnoi yhdysvaltalainen VeriSign Inc.

 

Lisää aiheesta:

Sähköinfo-lehden artikkeli www-osoitteista ja osoitteiden rekisteröinnistä

Viestintäviraston sivut; tarkista onko .fi-päätteinen osoite vapaana

Netello.com; tarkista suomalaisesta palvelusta kelle osoitteet kuuluvat