» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Helteilläkin pää kylmänä jäähdytettäessä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Pää kylmänä jäähdytettäessä

24.6.2009

Helteiden aikaan kotien sähkönkulutus kohoaa helposti lisääntyvästä viilennystarpeesta johtuen. Paljon on kuitenkin tehtävissä jo kotikonstein, ilman koneellista jäähdytystä.

Sähkölaitteiden energiankulutus vie noin kolmanneksen kotien kokonaisenergiankulutuksesta. Helteillä lisälaskua saattaa kertyä huomaamatta lisääntyvästä viilennystarpeesta ja huolimattomasta sähkölaitteiden käytöstä johtuen. Ennenkuin siirtyy koneelliseen jäähdytykseen, voi päästä varsin viileään tulokseen jo ihan perinteisillä keinoillakin.  

Järkevää ennakointia on lisätä ilmanvaihtoa oikealla tavalla ja pienentää rakennuksen sisäistä lämpökuormaa:

- Estä auringon paahde ikkunoista verhoilla tai kaihtimilla
- Tuuleta aina varjon puolelta ja lisää yönaikaista ilmanvaihtoa
- Älä sauno tai lämmitä tulisijaa helteellä, sammuta sähkölaitteet ja turhat valot.

 Mikäli helteet pitkittyvät ja yltävät ennätyslukemiin, voi koneellinen viilennys tulla tarpeeseen. Viilennystarpeen ollessa huipussaan, kannattaa kiinnittää myös huomioita siihen, millä viilentää. Energiamerkintä ilmastointilaitteissa toimii hyvänä ohjenuorana laitteen energiakulutuksen arvioinnissa. Myös laitteen sijainnilla ja viilennettävän asunnon tilavuudella on merkitystä. Energiatehokkaidenkin laitteiden kulutusta voi edelleen pienentää jäähdyttämällä vain todelliseen tarpeeseen.

- Energiamerkintä on osoittautunut  tehokkaaksi kuluttajien apuneuvoksi. Se on riittävän yksinkertainen ja helppo tulkita: ostamalla A-luokan laitteita, voi olla varma siitä, että kodin laitteiden energiatehokkuus on hyvä.  Energiamerkintä on toiminut erinomaisena motivaattorina myös laitevalmistajien tuotekehityksessä, Pekka Kalliomäki ympäristöministeriöstä sanoo. Lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmän varsinaisessa mitoituksessa ja suunnittelussa pitää kuitenkin muistaa kääntyä LVI-suunnittelijan puoleen.

 Energiataloudellisin ratkaisu kodin viilennykseen on ilmalämpöpumppu osana rakennuksen ympärivuotista lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmää. Järjestelmän voi asentaa myös vanhaan taloon. Ilmalämpöpumppu vähentää merkittävästi sähkönkulutusta, koska se kattaa osan energiatarpeesta ilmaisenergialla. Lämpöpumppujen asentamiseen vaaditaan TUKESin päteväksi toteama yritys.

Lue lisää: 
Vaikuta hankinnoilla - Motiva.fi