» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Uusi standardi pyrkii vakiinnuttamaan valaistusteknisten termien käyttöä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Uusi standardi pyrkii vakiinnuttamaan valaistusteknisten termien käyttöä

24.7.2009

Uudessa standardissa valaistustekniikan perustermit ja -käsitteet on käännetty suomeksi. Termien ja käsitteiden määritelmät ovat edelleen englanniksi. 

SESKOn valaistustekniikkaa käsittelevä standardisoimiskomitea SK CEN 169 pitää tärkeänä, että valaistusalalle vakiintuu suomalaista terminologiaa. Siksi komitea on laatinut aiemmin englanninkielisenä vahvistetusta standardista SFS-EN 12665 version, jossa perustermit ja -käsitteet on käännetty suomeksi. Termien ja käsitteiden määritelmät ovat edelleen englanniksi.

Sanastostandardin tarkoituksena on vakiinnuttaa alan termistöä, joten sanastossa jokaiselle käsitteelle on pyritty suosittelemaan vain yhtä termiä. Mikäli synonyymejä tai lähimerkityksisiä termejä on esitelty, esitetään synonyymit suositeltavuusjärjestyksessä. Terminologian lisäksi standardissa esitetään yleiset parametrit, joita noudattamalla varmistetaan hyvät näkemisolosuhteet eri sovellutuksissa.

Standardissa määriteltäviä termejä ja määritteitä ovat esimerkiksi valaistuksen tehotiheys, korostusvalaistus, luminanssin tasaisuus, nimellisvalovirta, näkömukavuus, referenssikuristin sekä paikallistettu yleisvalaistus. Kenties hieman totuttelua vaativia termejä ovat esimerkiksi estohäikäisy (eng. disability glare) ja kiusahäikäisy (discomfort glare) sekä taivaanvalo (skylight). Standardin mukaan taivaanvalo vastaa pilvisen päivän valoa, kun taas päivänvalo (daylight) kuvaa aurinkoisena päivänä ulkoa tulevaa valoa.

Suomalainen termistö perustuu pääosin vuodelta 1992 peräisin olevaan valaistusta ja valaisimia käsittelevään sanastoon SFS-IEC 50-845. Standardin hinta on 49,30 EUR ja sitä myy Suomen Standardisoimisliitto SFS. Kyseinen standardi sekä muut keskeiset valaistusstandardit tullaan julkaisemaan myös loka-marraskuussa 2009 ilmestyvässä noin 400-sivuisessa SFS-valaistusstandardikäsikirjassa 608.