» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Tukes löysi viime vuonna lähes sata vaarallista sähkötuotetta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tukes löysi viime vuonna lähes sata vaarallista sähkötuotetta

25.3.2009

Tukesin (Turvatekniikan keskuksen) sähkötuotteiden markkinavalvonnassa löytyi viime vuonna aikaisempaa enemmän vakavasti puutteellisia sähkötuotteita. 

Viime vuonna Tukes teki lähes 2 800 valvontakäyntiä myymälöihin sekä valmistajien ja maahantuojien luokse. Vaatimusten vastaisiksi epäiltyjä sähkötuotteita testautettiin 700 kappaletta. Vakavasti puutteellisia tuotteita löytyi 94, mikä on 40 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Useimmiten turvallisuuspuutteita esiintyi jatkojohdoissa ja valaisimissa. Myyntikieltoja annettiin 150 tuotteelle. Maahantuoja velvoitettiin palautusmenettelyn avulla keräämään myydyt tuotteet takaisin kuluttajilta 21 tapauksessa.

Sisäkäyttöön tarkoitettuja jatkojohtoja ei saa vielä ulos. Kuva Mari KoistinenSähkötuotteiden markkinavalvonnan yhteydessä havaittuja vakavia puutteita oli eniten kumikaapeleissa, joita on muun muassa auton sisätilan lämmittimissä, ulkokäyttöön tarkoitetuissa jatkojohdoissa ja johtokeloissa. Ulkokäyttöön tarkoitettujen kumikaapeleiden ongelmaksi on muodostunut pakkasenkestävyys.

Huonoimmat johdot ovat murtuneet pakkastesteissä niin, että paljaat johtimet ovat jääneet näkyviin. Jos kaapeli on kytketty sähköverkkoon, paljaita johtimia koskettava henkilö on hengenvaarassa. Ostotilanteessa kuluttajan on vaikea varmistaa johtojen pakkasenkestävyyttä.

Markkinavalvonnassa paljastui myös suuri joukko ilmastointilaitteita ja ilmalämpöpumppuja, joissa oli puutteelliset energiamerkinnät tai niitä ei ollut lainkaan.