» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >HD-koelähetysten molemmat toimiluvat DNA:lle
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


HD-koelähetysten molemmat toimiluvat DNA:lle

25.6.2009

Vehmasmäen lähetinmasto Kuopiossa. Kuva Pertti A. Mäkinen.Valtioneuvosto on myöntänyt DNA Oy:lle kaksi verkkotoimilupaa teräväpiirtotelevision koelähetyksiin antenniverkossa. Luvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun.

DNA toimii tällä hetkellä alueellisesti kaapeli-TV- ja maksu-TV-palveluiden tarjoajana. DNA:n tavoite toimiluvan haltijana on tuoda uusia palveluja antennitalouksien asiakkaille ja haastaa alan perinteiset toimijat. Toimitusjohtaja Riitta Tiuraniemi uskoo, että mediatalot ovat tyytyväisiä uusien palveluiden tuloon ja terveen kilpailun käynnistymiseen markkinoilla.

Nykyisin maanpäällisen verkon lähetystoiminnasta vastaavassa Digitassa valtioneuvoksen päätökseen oltiin luonnollisesti pettyneitä. Yhtiö on ollut mukana uuden lähetystekniikan määrittelyssä ja teräväpiirtolähetysten aloittamista oltiin jo valmisteltu.

- Teräväpiirtolähetykset ovat keskeinen seuraava kehitysaskel antenniverkossa. Toivomme, että vankkaa teknistä verkon suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpito-osaamistamme hyödynnetään, vaikka emme itse saaneetkaan toimilupaa, Digitan liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen toteaa tiedotteessa.

Toimiluvan mukaisen verkon on katettava vuoden 2011 loppuun mennessä 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä. Toimiluvan mukainen toiminta on aloitettava viimeistään 31.12.2010.

Kokeilu ei vaikuta nykyisten digilähetysten näkyvyyteen tai vastaanottimiin, eikä edellytä kotitalouksilta mitään toimia. Sen sijaan uusien teräväpiirtolähetysten katsomiseen tarvitaan tv-vastaanotin tai digisovitin, joka tukee lähetysten teknisiä vaatimuksia, ja mahdollisesti antennitarkistus.