» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Vattenfall tarkastaa sähköverkon kuntoa 3D-lentokuvauksin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Vattenfall tarkastaa sähköverkon kuntoa 3D-lentokuvauksin

25.6.2009

Vattenfall tallentaa tänä kesänä lentokuvauksin 8200 kilometriä sähköverkkoa valokuva-, laser- ja 3D-kuva-aineistoksi verkon kuntotarkastuksia varten.

Vattenfall kuvaa ilmasta sähköverkkoaan. Kuva Vattenfall.Matalalla sähköverkon yläpuolella lentävässä helikopterissa on useita, erilaista kuvamateriaalia tuottavia kameroita. Kamerat tallentavat sähköverkosta sekä tarkkaa lähikuvaa että laajaa kuvaa koko johtokatualueesta.
Verkostosuunnittelija "lentää" työpöytänsä ääressä maastossa kuvatut verkko-osuudet ja tutkii niiden kunnon. Verkostosuunnittelija voi analysoida kuvamateriaalia kolmiulotteisia 3D-laseja käyttäen tai laserkuva-aineistoon tukeutuen. Samaan kohteeseen voi kuvien avulla palata yhä uudelleen.

- Kuntotarkastusta eivät enää rajoita vuodenaika ja säät, vaan kuva-aineiston avulla voimme tehdä työtä vuoden ympäri. Kun homma rullaa tasaiseen tahtiin, säästyy myös kustannuksia, kertoo suunnitteluinsinööri Heikki Paananen.

Vattenfall lentokuvaa kesä-syyskuun aikana kaikkiaan 8200 kilometriä sähköverkkoa Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. 20 kilovoltin sähköverkkoa kuvataan reilut 7100 kilometriä ja 110 kilovoltin verkkoa reilut 1000 kilometriä. Lisäksi Vattenfall kuvaa kaikki sähköasemansa.

Täsmäraivausta tarpeeseen

Aiemmin sähköverkon kuntotarkastukset on tehty maastossa kävellen tai osittain lentotarkastuksina. Nyt lentämällä kuvatun aineiston hyödyntäminen on voitu viedä niin pitkälle, että tietokoneella tehdään valmiit työohjeet kohteen kunnossapitotöistä tarkkoine työkuvineen. Osa kohteista tarkastetaan edelleenkin myös kävellen maastotarkastuksina.

- Monien kohteiden, kuten sähköpylväiden latvojen ja pylväsmuuntamorakenteiden tarkastaminen, on jalan tehtävään tarkastukseen verrattuna helpompaa lentokuvista, Paananen vahvistaa. - Palvelu paranee ja nopeutuu, kun voimme lähettää asentajat ja raivaajat pistämään paikat kuntoon valmiit työohjeet mukanaan.

Lentokuvia hyödyntäen Vattenfall on siirtynyt tietyin aikavälein tehdystä raivauksesta tarpeen mukaiseen raivaukseen. - Täsmäkohdennamme raivaukset sinne missä todellinen tarve on. Aiempi raivauskierto ei pystynyt aina riittävästi ottamaan huomioon eri alueiden erilaisia kasvuolosuhteita, Paananen kertoo. Nyt tarkastukset tehdään noin kerran kolmessa vuodessa aiemman kuuden vuoden kierron sijaan.