» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Suomen ensimmäinen merituulipuisto vihittiin käyttöön Kemissä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Suomen ensimmäinen merituulipuisto vihittiin käyttöön Kemissä

26.2.2009

Ajoksen tuulipuistoon valmistui vuoden alussa kymmenen kolmen megawatin tuulivoimalaitosyksikköä. Suomen suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön 25.2.2009.

Tuulivoimala. Kuva Pohjolan VoimaTuulivoimapuiston vihkineen elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mukaan Ajoksen tuulipuisto on oiva osoitus suomalaisesta teknologiaosaamisesta tuulialalla.

– Ajos on merkittävä virstanpylväs maamme tuulivoiman kehityksessä kokonsa, sijaintinsa ja teknologiansa puolesta. Olen vakuuttunut, että näemme jatkossa vastaavia ja huomattavasti suurempiakin hankkeita kohoavan eri puolille Suomen rannikkoa, Pekkarinen tunnelmoi Kemissä.

Valtiovalta on asettanut tavoitteeksi tuulivoimakapasiteetin kasvattamisen nykyisestä runsaasta 100 megawatista 2000 megawattiin vuoteen 2020 mennessä.

– Puhumme siis lisäyksestä, joka merkitsee yli 60 tällaisen Ajoksen tuulipuiston rakentamista kymmenessä vuodessa. Selvää toki on, ettei uusiutuvan energian lisääminen tapahdu pelkästään markkinaehtoisesti, vaan sen tueksi tarvitaan ohjausta ja mittavaa suoraa taloudellista tukea. Valtion vuoden 2009 budjetissa uusiutuvan energian investointitukiin onkin käytettävissä 95 miljoonaa euroa, mikä on yli kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Tavoitteemme on kannustaa juuri nyt investoijat liikkeelle, Pekkarinen sanoi.

Ajoksen tuulivoimapuiston investoinnin kokonaisarvo on 50 miljoonaa euroa. Pohjolan Voiman johtaja Lauri Luopajärven mukaan rakennusteknisesti erittäin haastava hanke saatiin päätöksen jopa hieman edellä aikataulustaan.

– Ajoksen tuulipuistohanke on tuonut meille arvokasta kokemusta tuulipuiston suunnittelusta ja rakentamisesta Suomen vaativiin meri- ja jääolosuhteisiin. Ajoksen valmistuminen kasvattaa merkittävästi Pohjolan Voiman tuulivoimatuotantoa, Luopajärvi sanoi.

Ajoksen tuulipuiston omistaa Pohjolan Voiman tuulivoimaan keskittynyt tytäryhtiö PVO-Innopower Oy. Kauppa- ja teollisuusministeriö, nykyinen työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Ajoksen tuulipuiston ensimmäiselle vaiheelle ns. demonstraatiotukea ja toiselle vaiheelle investointitukea. Parhaillaan ympäristövaikutusten arviointivaiheessa olevien Oulun-Haukiputaan ja Kristiinankaupungin edustan merituulipuistojen ohella selvitetään mahdollisuutta laajentaa Ajoksen merituulipuisto 150–200 megawatin kokoon.