» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Laajakaistaliittymät ovat yleistyneet Suomessa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Laajakaistaliittymät ovat yleistyneet Suomessa

26.8.2009

EU:n komission tuoreen selvityksen ja Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n tilaston mukaan Suomi on noussut Euroopan kärkinelikkoon laajakaistayhteyksien yleisyydessä. 

Suomi on noussut laajakaistatiheydessä ensimmäiselle pistesijalle heti Hollannin, Tanskan ja Ruotsin jälkeen. FiComin mukaan sijoitusta voidaan pitää maantieteellisesti suurelle ja harvaan asutulle maalle vähintäänkin tyydyttävänä. Sen sijaan yhteyksien nopeusvertailuissa Suomi kuuluu korkeintaan keskikastiin. Useimmilla kotitalouksilla on käytössään enintään kahden megabitin laajakaistayhteys.

100 megabitin liittymiä olisi jo tarjolla useimmissa suuremmissa kaupungeissa, mutta toistaiseksi näiden suosio on jäänyt varsin vähäiseksi, vaikka nopeiden yhteyksien hinnat ovat laskeneet tuntuvasti viime vuosina. Esimerkiksi Helsingissä 110 Mbps:n liittymän hinta on laskenut jo alle 60 euroon kuussa.

FiComin arvion mukaan valtaosa kuluttajista ei vielä koe tarvitsevansa nykyistä nopeampaa yhteyttä: ”Osittain kyse on myös tietämättömyydestä ja siitä, että kuluttajat eivät osaa haluta sellaista, mitä eivät ole kokeilleet. Lisäksi kiinnostavia nopeampia yhteyksiä edellyttäviä sisältöpalveluja on vielä liian vähän. Kahden megabitin yhteys riittää mainiosti nettisivujen selailuun, sähköpostin normaalikäyttöön, ja esimerkiksi pankkiasioiden hoitoon.” Sen sijaan esimerkiksi kuva- ja äänitiedostojen siirtämiseen sekä liikkuvan kuvan, elokuvien tai tv-lähetyksien katsomiseen tarvitaan selkeästi nopeampia yhteyksiä.

Suomessa on linjattu kansallisen laajakaistastrategian tavoitteeksi mahdollistaa sadan megabitin laajakaistayhteydet kattavasti koko maassa. Strategian mukaan nopeat yhteydet tuodaan kahden kilometrin päähän kiinteästä asutuksesta ja kotitaloudet päättävät itse loppupätkän teknisestä toteutuksesta ja yhteysnopeudesta. FiComin mukaan on tärkeä varmistaa, että päätöksiä tekevillä kotitalouksilla on riittävästi tietoa eri teknisten vaihtoehtojen eroista ja siitä, minkälaisia kustannuksia niiden rakentamisesta kotitalouksille itselleen syntyy.

 

FiComin tilastokooste laajakaistayhteyksistä