» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Sähkön tuntimittausasetus astuu voimaan maaliskuun alussa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkön tuntimittausasetus astuu voimaan maaliskuun alussa

27.2.2009

1.3. voimaantuleva asetus sähkön tuntimittauksesta on merkittävä uudistus niin sähköverkkoyhtiöille kuin niiden asiakkaille. Uudistuksen ansiosta kilpailu sähkön vähittäismarkkinoilla lisääntyy, kun sähkön käytöstä ja sen ajoittumisesta saadaan jatkossa nykyistä tarkempaa tietoa.

Vattenfallin etäluettava sähkömittariVuoden 2013 loppuun mennessä valtaosa Suomen yli kolmesta miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta on varustettu älykkäällä sähkömittarilla, jolta saadaan tieto jokaisen tunnin aikana tapahtuneesta sähkön käytöstä. Muutos on merkittävä nykytilanteeseen nähden, sillä tällä hetkellä suurin osa sähkömittareista luetaan kerran vuodessa tai jopa harvemmin.

Tulevan viiden vuoden aikana asiakkaat alkavat saada nykyistä tarkempaa tietoa omasta sähkönkäytöstään ja voivat siten vaikuttaa omaan sähkönkäyttöönsä. Sähkönkäyttötietoja voi saada esimerkiksi sähkölaskujen mukana tai lähes reaaliajassa sähköyhtiöiden nettisivujen kautta. Tuntitason tieto auttaa asiakkaita muuttamaan sähkönkulutustapojaan ja säästämään siten energiaa.

Energiateollisuus ry:n mukaan uudistus vaatii verkkoyhtiöiltä suuria investointeja. Mittarien vaihdon lisäksi verkkoyhtiöt järjestävät tarvittavat tiedonsiirtoyhteydet ja uusivat tietojenkäsittelyjärjestelmänsä. Jatkossa valtava määrä tietoa siirtyy mittareilta verkkoyhtiöille ja niiltä eteenpäin asiakkaille ja muille sähkömarkkinatoimijoille.

ET:n mukaan uudistuksella luodaan edellytykset sähkön vähittäismarkkinoiden tehokkaalle toiminnalle sekä edesautetaan sähkönkäytön tehostamista. Älykäs mittaus parantaa verkkojen toimintavarmuutta, koska mittareilta saadaan nykyistä ajantasaisempaa tietoa sähkönjakelun keskeytyksistä. Sähkön myyjille älykkäät sähkömittarit tarjoavat entistä paremmat mahdollisuudet kehittää uusia tuotteita ja palveluita.

Tekniikan kehittyessä asiakkaan laitteita voidaan ohjata automaattisesti sähkölaskun pienentämiseksi. Tämä edellyttää kuitenkin muutoksia rakennusten sähköasennuksiin. Energiateollisuus ry muistuttaakin, että ohjauksia ei voida toteuttaa ilman eri toimijoiden vastuiden ja velvoitteiden määrittämistä, eikä ilman teknisiä määräyksiä sähkökeskusten asennuksista ja ohjausvaihtoehdoista.