» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Lämpöpumppujen asennushinnoissa on suuria eroja
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Lämpöpumppujen asennushinnoissa on suuria eroja

28.4.2009

Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten selvityksen mukaan ilmalämpöpumppujen asennushinnoissa on huimia eroja. Hinta ei myöskään aina sisällä kaikkia kuluja. 

Kuluttajavirasto on vertaillut lääninhallitusten kanssa 61 A-energialuokan ilmalämpöpumppua asennustöineen. Oletuksena oli, että puurakenteiseen, noin 140 neliön taloon tehdään yksinkertainen ilmalämpöpumpun perusasennus avaimet käteen -periaatteella.

Vertailtujen, 16 eri tuotemerkkiä edustavien laitteiden keskihinta oli 1 300 euroa. Teknisistä ominaisuuksista riippuen hinta vaihteli 700 ja 2 900 euron välillä. Pelkkä laite ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan sen käyttöön ottamiseksi tarvitaan sekä kylmäasennusta että sähkötöitä. Jos näitä töitä ei tehdä ammattitaitoisesti, laitteen rikkoutumisen riski kasvaa.

Vertailussa oletuksena olleen perusasennuksen kylmätekninen asennustyö kestää 4,5 tuntia ja sähkötyöt puoli tuntia. Yritysten antamien tietojen mukaan kylmätekninen asennus maksaa 50–700 euroa ja sähkötyöt 10–200 euroa. Paikalleen asennettuna pumppu maksaa siis keskimäärin 1 900 euroa hintahaitarin ollessa 1 200–3 500 e.

Kuluttajalla on oikeus saada tietää pumpun todellinen kokonaishinta, joka sisältää asennustyöt, tarvikkeet ja asentajan matkakulut. Vertailu kuitenkin paljasti, että näin ei aina tapahdu. Esimerkiksi vain hieman yli puolet myyjistä mainitsee sähköasennuskulut tai sisällyttää ne kokonaishintaan.

Ilmalämpöpumpuista ja niiden asennuksesta on tullut kuluttajaneuvontaan runsaasti valituksia. Mahdollisten ongelma- ja kiistatilanteiden selvittely on kuluttajaviraston mukaan helpompaa silloin, kun yksi sama liike vastaa myynnin lisäksi myös asennuksista sekä laitteiston huollosta tai takuukorjauksista.

Ennen asennustöiden tilaamista kannattaa varmistaa, että asennusliikkeellä on vaadittu kylmälaiteliikkeen pätevyys ja että sähkötyöluvat ovat kunnossa. Tukes (Turvatekniikan keskus) pitää rekisteriä pätevistä kylmälaiteliikkeistä ja sähköurakointioikeudet omaavista toiminnanharjoittajista. Jos haluaa tehdä työstä kotitalousvähennyksen, kannattaa varmistaa, että yritys on ennakkoperintärekisterissä ja että laskussa on eritelty työn osuus.

Vertailun tiedot kerättiin maaliskuussa 2009 yhteensä 111 myyjäliikkeestä eri puolilta Suomea. Myyjien asennustöissä käyttämiä erillisiä kylmäasennusliikkeitä oli 28 ja sähköasennusliikkeitä 41.