» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Tukes: Pedersören sähkötapaturman taustalla vakavia puutteita
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tukes: Pedersören turman tutkinnassa paljastui vakavia turvallisuuspuutteita

28.12.2009

Tukes on selvittänyt Pedersöressä kesällä sattuneen kuolemaan johtaneen sähkötapaturman syyt ja tutkimusraportti on julkaistu. Tapaturman tutkinnassa paljastui vakavia sähkötyöturvallisuuspuutteita. 

Viime heinäkuussa Pedersöressä kokenut sähköasentaja sai kuolemaan johtaneen sähköiskun työskennellessään 20 kV pylväsmuuntamolla. Tukesin mukaan onnettomuuden keskeisin syy oli se, ettei asennuskohteen jännitteettömyyttä todettu sähkötyöturvallisuusvaatimusten mukaisesti eikä työmaadoitusta tehty ennen sähkötöiden aloittamista.

Kolmen sähköasentajan työryhmä oli asentamassa sähköliittymien etäluennan käyttöönottoon liittyvää laitetta pylväsmuuntajan kanteen. Muuntajan jännitteettömyyttä ei kuitenkaan varmistettu eikä kohdetta työmaadoitettu ennen töiden aloittamista, minkä seurauksena yksi sähköasentajista sai muuntajaa syöttävästä johdosta tappavan sähköiskun. Johdin oli jännitteinen, koska muuntajan pylväserottimen kolmesta vaiheesta yksi ei ollut auennut.

Jännitteettömyyden toteamatta jättäminen on vakava sähkötyöturvallisuuspuute. Onnettomuuden välillisenä syynä olivat myös puutteet henkilöstön ja sähkötöiden turvallisuuden valvonnassa ja organisoinnissa. Työryhmälle ei ollut nimetty työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojaa.

Vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi Tukesin tutkimusryhmä ehdottaa muun muassa, että jakeluverkkoyhtiöiden tulisi kiinnittää enemmän huomiota sähköverkon huoltoon ja kunnossapitoon myös sähkötyöturvallisuuden näkökulmasta. Havaittujen vikojen ja puutteiden korjaamisen hallitsemiseksi on syytä luoda järjestelmä, johon tehdyt havainnot ja niiden korjaaminen tulevat kirjatuksi. Kun sähköverkossa ja sen komponenteissa havaitaan käytön turvallisuuteen vaikuttavia puutteita, on niiden korjaamiseen ryhdyttävä viipymättä.

Sähkötyöturvallisuuden valvonta tulisi järjestää säädösten ja sähkötyöturvallisuusstandardien mukaisesti. Erityisesti huomiota on kiinnitettävä kohteen työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojan nimeämiseen, jännitteettömyyden toteamiseen ja työmaadoitusvälineiden oikeaan käyttöön.

 

Onnetomuustutkintaraportti Tukesin sivuilla (pdf.)