» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Rakennusalan huippuosaamisen keskittymän toiminta käyntiin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Rakennusalan huippuosaamisen keskittymän toiminta käyntiin

29.1.2009

Rakennusliikkeiden, rakennuttajien ja tutkimuslaitosten yhteishankkeen tavoitteena on kaksinkertaistaa kiinteistö- ja rakennusalan tutkimustoiminnan vuotuinen rahoitus 500 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä.

SHOKRakennetun ympäristön strategisen huippuosaamisen keskittymän (SHOK) tavoitteena on vahvistaa suomalaista kiinteistö- ja rakennusalan osaamista ja kansainvälistä kilpailukykyä tehostamalla laaja-alaista ja kansainvälisesti verkottunutta huippututkimusta. Tutkimuskohteen painottuvat esimerkiksi energiatehokkuuteen, kilpailukykyisen yhdyskuntainfrastruktuurin rakentamiseen ja tilojen käyttäjälähtöiseen suunnitteluun.

Tavoitteena on, että kiinteistö- ja rakennusalan tuotteiden ja palvelujen kauppataseen ylijäämä kasvaisi 2 miljardista eurosta 5 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi kiinteistö- ja rakennusalan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitus pyritään kaksinkertaistamaan nykyisestä noin 230 miljoonasta eurosta 500 miljoonaan euroon.

Hanketta koordinoivan RYM-SHOK Oy:n osakkaiksi on tähän mennessä lupautunut 47 eri organisaatiota. Mukana on joukko Suomen suurimpia rakennusliikkeitä, rakennuttajia, suunnittelutoimistoja, rakennustarvikevalmistajia sekä 4 kaupunkia ja 6 yliopistoa, tutkimuslaitosta tai ammattikorkeakoulua. Yritysjoukko kattaa sekä talonrakentamisen että yhdyskuntarakentamisen.

Rakennusteollisuus RT ry:n, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry:n, LVI-Talotekniikkateollisuus ry:n, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n, VTT:n ja Tekesin valmisteleman hankkeen käynnistämisestä päätettiin työ- ja elinkeinoministeriössä 28. tammikuuta.

Ministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen kiittelee kiinteistö- ja rakennusalan valmiutta lähteä mukaan hankkeeseen vaikeasta taloustilanteesta huolimatta.

– Tulevaisuudessa yritysten tuottavuutta parantaa merkittävästi se, että perustutkimusten tulokset saatetaan nopeasti yritysten käyttäjälähtöisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Tällä on myös merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia, Virtanen sanoo.

 

Hankkeen kotisivut: www.rymshok.fi