Viidesosa pk-yrityksistä palkkaa kesätyöntekijöitä

29.4.2009

Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan reiluun viidesosaan pk-yrityksistä palkataan kesätyöntekijöitä tänä kesänä. Keskimäärin näihin yrityksiin otetaan 2,3 kesätyöntekijää, joten pienet ja keskisuuret yritykset ottavat töihin arvion mukaan 75 000 määräaikaista työntekijää kesäksi.  

Kesätyöntekijöiden määrä on 25 000 työntekijää pienempi kuin edellisinä vuosina, jolloin pienet ja keskisuuret yritykset palkkasivat vajaat 100 000 kesätyöntekijää. Sekä kesätyöntekijöitä palkkaavien yritysten osuus että yritykseen keskimäärin palkattavien työntekijöiden määrä ovat alempia kuin edellisinä vuosina.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Harri Hietalan mukaan edelleen varsin runsas nuorten palkkaaminen on myönteinen asia. Näin pk-yritykset tutustuttavat nuoria työelämään, mahdollistavat työkokemuksen kartuttamisen ja markkinoivat yrityksiä hyvinä työpaikkoina.

– Yksittäisen pk-yrityksen on osaltaan mahdollisuus vaikuttaa nuoren kouluttautumispäätökseen ja turvata yrityksen tulevaa työvoimansaantia, Hietala kertoo.

Kesätyöntekijöiden palkkaaminen on yleistä sesonkityöntekijöitä tarvitsevissa majoitus- ja ravitsemusyrityksissä. Niistä reilussa kahdessa yrityksessä kolmesta palkataan kesätyöntekijöitä, kun teollisuudessa osuus jää kolmasosaan. Kaupassa, rakentamisessa sekä kuljetuksessa ja varastoinnissa 35-37 prosentissa sekä terveydenhuolto ja sosiaalipalveluissa 44 prosentissa yrityksistä palkataan kesätyöntekijöitä.

Varsinkin teollisuudessa, rakentamisessa ja kaupassa kesätyöntekijöitä palkkaavien yritysten osuus on laskenut viime vuodesta, jolloin 45–55 prosenttia palkkasi työntekijöitä kesäksi.  

Vähintään 10 henkilöä työllistävistä pienistä yrityksistä reilussa 70 prosentissa on kesätyöntekijöitä ja yli 50 henkilöä työllistävistä keskisuurista lähes kaikissa. Mikroyrityksistä, jotka työllistävät 2–9 henkilöä, lähes 40 prosenttia palkkaa kesätyöntekijöitä. Yksinyrittäjistäkin 9 prosenttia tarjoaa kesätyöpaikkoja. Kyselyyn vastasi maaliskuun lopussa 910 yrittäjää eri puolilta Suomea.