» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Laajakaista kaikille vauhdittuu
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Laajakaista kaikille vauhdittuu

29.4.2009

Viisi prosenttia väestöstä asuu alueilla, joiden nopeita tietoliikenneyhteyksiä rakennetaan osaksi julkisella tuella. Pilottikohteiden pitäisi alkaa vielä kuluvan vuoden aikana. 

Yleispalvelujen nopeudeksi on määritelty 1 Mbit/s vuoteen 2010 mennessä, jolloin jokaisessa vakinaisessa asunnossa sekä yrityksen ja julkishallinnon vakinaisessa toimipaikassa tulee voida käyttää kiinteää tai langatonta tilaajayhteyttä. Vuoteen 2015 mennessä yli 99 prosentilla väestöstä tulee olla saatavilla nopeus 100 Mbit/s vähintään 2 kilometrin etäisyydellä valokuitu- tai kaapeliverkosta. Tilaajan vastuulla on hankkia omalla kustannuksellaan yhteys kiinteistöön enintään kahden kilometrin päästä.

   

– Koska hanke on ensimmäinen tässä laajuudessa, joulukuussa syntynyt päätös kiinteästä laajakaistasta koko maahan edellyttää monien kysymysten selvitystä. Sellaisia ovat esimerkiksi omistajuus, yhteishankkeet, kilpailutukseen ja tuen maksamiseen liittyvät kysymykset, liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Juha Parantainen viestintäverkostoyksiköstä luettelee.

– Sähköverkoissa meitä erityisesti kiinnostaa, miten voitaisiin harjoittaa yhteisrakentamista eri infrastruktuurien välillä. Niiden toteuttamistapoihin toivomme saavamme sähkö- ja teleurakoitsijoilta ideoita.

Laajakaista kaikille -hankkeen valmisteluvaihe jatkuu ministeriössä tämän kevään ja vielä syksylläkin, mutta nyt kaivataan erilaisia ideoita, jotka voisivat konkretisoitua, kun maakuntaliittojen kilpailutukset eri puolille Suomea on tehty.

– Sähköfirmat saisivat aktiivisesti etsiä yhteistyötä teleyritysten kanssa, jos niiden välille löytyisi kaupallisia yhteistoimintamuotoja. Olisi hyvä, jos saataisiin aikaan oikea kilpailu, jossa tarjottaisiin erilaisia verkon toteutusmalleja, kuten teleyritys-, paikallinen puhelinyhtiö- tai osuuskuntamalli, Parantainen kehottaa.

Periaatepäätöksen mukaan tukea maksetaan ainoastaan hankkeille, jotka eivät ole kaupallisesti toteutettavissa. Hanketta kohti tuki liikkunee 100 000 ja miljoonan euron välillä. Valtion tuen jaosta vastaa käytännössä viestintävirasto.

Euroopan unioni on lisäksi myöntänyt 19.3.2009 elvytyspaketin osana noin 1 miljardin euron haja-asutusalueiden laajakaistahankkeille, joista Suomen osuus on alustavasti noin 24 miljoonaa euroa. Tuki kanavoidaan maaseutuohjelmien kautta. Kunnilta vaaditaan sitoumus osuutensa maksusta verkonrakennustarjouksen liitteeksi.

– Kuntien elinkeinojen kehittämisen näkökulmasta kunnat sijoittavat alueensa laajakaistayhteyksiin. Oikeastaan kysymys kuuluu, onko kunnalla varaa jäädä kehityksen ulkopuolelle, Parantainen pohtii.

Valtio on päättänyt 2009 lisäbudjetissaan, että 0,5 miljoonan euron valtion tukea aikaistetaan käytettäväksi jo tänä vuonna muutamaan pilottihankkeeseen, joiden tuloksia hyödynnetään maakuntien liittojen kilpailutuksissa. Pilottikohteita hallinnoisi Viestintävirasto. Tuen ehdot rahoitusosuuksineen ja tukikelpoisine alueineen ovat samat kuin muussakin hankkeessa. Pilottikohteiden hakumenettely avautuu alustavasti touko-kesäkuussa.

Lisätietoja hankkeesta viestintäviraston sivuilla

Kirjoitus on tiivistelmä Sähköala-lehden numerossa 5/2009 julkaistusta pidemmästä artikkelista.