» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Konkurssiaalto pyyhkii rakentamisalan yli
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Konkurssiaalto pyyhkii rakentamisalan yli

30.6.2009

Kuva Mikko ArvinenRakentamisalan konkurssien määrä lisääntyi selvästi alkuvuonna. Tammi-toukokuussa pantiin vireille 351 rakentamisalan yritysten konkurssia. 

Tilastokeskuksen mukaan konkurssit lisääntyivät tammi-toukokuussa eniten rakentamisen päätoimialalla. Alalla pantiin tammi-toukokuussa vireille 351 konkurssia, mikä on 82 konkurssia enemmän kuin vuotta aiemmin. Konkurssiin haettujen rakentamisalan yritysten palveluksessa työskenteli yhteensä 1 521 henkeä.

Yhteensä Suomessa pantiin alkuvuonna vireille 1 456 konkurssia, mikä on noin 33 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä kaikissa konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 6 435, mikä on 2 070 enemmän kuin vuotta aiemmin.


Rakentamisen luottamus alamaissa
 

Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorin mukaan rakentamisen luottamus laski edelleen kesäkuussa. Rakentamisen luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -60, kun saldoluku oli toukokuussa -52. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on -4.

Rakennusyritysten tilaustilanne oli kesäkuussa selvästi tavanomaista huonompi. Henkilökunnan määrää koskevat lähikuukausien odotukset synkkenivät kesäkuussa ja henkilökunnan määrän ennakoidaan vähenevän kesän aikana. Henkilökuntaodotukset näyttävät kuitenkin talven lukemia valoisammilta. Euroopassa rakentamisen lisääntymiseen luotetaan tällä hetkellä ainoastaan Saksassa. Heikoimmalta tilanne näyttää Baltian maissa.

Myös palveluiden ja teollisuuden suhdannetilanne on heikko. Teollisuuden tilauskirjat ovat normaalia ohuemmat, ja valmiiden tuotteiden varastot ovat tavallista täydemmät. Tuotannon ennakoidaan edelleen supistuvan kesän aikana.