» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Sähkönkäyttö väheni vuoden alkupuoliskolla lähes 10 prosenttia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkönkäyttö väheni vuoden alkupuoliskolla lähes 10 prosenttia

30.7.2009

Sähkönkäyttö väheni vuoden alkupuoliskolla 9,8 prosenttia verrattuna edellisvuoden tammi-kesäkuuhun.

Talouden taantuman vuoksi teollisuuden sähkönkäyttö on ollut koko alkuvuoden vahvassa laskussa. Energiateollisuus ry:n kokoaman tilaston mukaan myös muu sähkönkulutus kääntyi touko-kesäkuussa laskuun.

Tuulivoiman käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Kuva Hangosta. Kuva Mikko ArvinenSuomi on käyttänyt sähköä viimeisten 12 kuukauden aikana (heinäkuu 2008–kesäkuu 2009) 82,8 miljardia kilowattituntia (terawattituntia). Tämä on 7,5 prosenttia vähemmän kuin edellisellä vastaavalla 12 kuukauden jaksolla. Liukuva 12 kuukauden sähkönkäyttö on nyt samalla tasolla kuin 2000-luvun alkuvuosina. Teollisuudessa 12 kuukauden sähkönkäyttö on supistunut heinäkuusta 2008 noin 16 prosenttia, muu sähkönkäyttö on vuositasolla vielä lievässä kasvussa.

Viimeisten 12 kuukauden sähköstä katettiin sähkön- ja lämmön yhteistuotannolla yli 30 prosenttia. Ydinvoiman osuus oli vajaat 27, vesivoiman lähes 19 ja sähkön erillistuotannon vajaat 12 prosenttia. Sähkön nettotuonti kattoi runsaat 12 prosenttia. Tuulivoiman osuus oli 0,3 prosenttia.

Sähkön hankinnassa vain tuulivoima on kasvussa, viimeisten 12 kuukauden aikana tuulivoima on kasvanut 13 prosenttia. Vesivoima on vuodentakaisella tasolla. Ydinvoiman tuotanto on supistunut vajaat kaksi, sähkön ja lämmön yhteistuotanto vajaat kuusi ja lauhdutustuotanto 14 prosenttia. Suurin pudotus on sähkön nettotuonnissa, joka on supistunut lähes 25 prosenttia vuodentakaisesta määrästään.