» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Älykkäiden sähköverkkojen tutkimus etenee
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Älykkäiden sähköverkkojen tutkimus etenee

30.9.2009

Energia- ja ympäristöalan yritysten sekä yliopistojen ja tutkimuslaitosten vuonna 2008 yhdessä perustama Cleen Oy on käynnistänyt ensimmäisen tutkimusohjelmansa ”Smart Grids and Energy Markets”. 

 Vattenfallin älykäs sähkömittari. Kuva  VattenfallÄlykkäiden sähköverkkojen tutkimusohjelmassa keskitytään esimerkiksi sähköverkon hallinnan sekä energian jakeluinfrastruktuurin tulevaisuuden ratkaisujen tutkimiseen. Yritysvetoisen tutkimushankkeen tavoitteena on mahdollistaa älyverkon toteutuminen tulevaisuudessa tietoliikenne-, tietotekniikka- ja energia-alan suomalaisosaamista yhdistämällä.

– Tutkimusohjelman myötä älyverkon jatkokehittäminen saa merkittävästi lisää vauhtia, ohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja Dick Kronman sanoo.

Tutkimusohjelman ensimmäisen vaiheen budjetti on noin 11 miljoonaa euroa, josta yli puolet tulee hankkeessa mukana olevilta yrityksiltä, kuten Fingridiltä, Fortumilta, Vattenfallilta, Helsingin Energialta ja ABB:ltä.

Tulevaisuuden visioissa energiaa tuotetaan, kulutetaan, varastoidaan ja vaihdellaan kuten bittejä nykyään. Verkko myös mahdollistaa esimerkiksi hajautetun sähköntuotannon liittämisen verkkoon nykyistä paremmin skaalautumalla, ennakoimalla ja tarvittaessa korjaamalla itseään itseään automaation avulla.

– Meillä ensimmäiset askeleet kohti älyverkkoa on jo otettu. Verkostoautomaatio on pitkällä ja kotitalouksia varustetaan älykkäillä mittareilla, Kronman kertoo.

Tavoitteena on, että 80 prosenttia kotitalouksista on automaattisen mittarinluennan piirissä vuoden 2013 lopulla.