» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >STUL:n toimitusjohtaja: "Alalla ei mene niin huonosti kuin voisi olettaa"
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


STUL:n toimitusjohtaja: "Alalla ei mene niin huonosti kuin voisi olettaa"

31.3.2009

Sähköurakointi- ja sähkösuunnitteluliikkeiden henkilöstömäärä on vähentynyt 6 prosentilla viime syksystä. Sähköalalla odotetaan 10 % pudotusta.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n ja Neuvottelevat Sähkösuunnittelijat NSS:n suhdannetiedusteluun vastanneiden sähköalan yritysten henkilöstömäärä on vähentynyt 5,7 prosentilla viime vuoden syyskuusta. Ensi syksyyn mennessä henkilöstömäärän odotetaan laskevan 10,4 prosentilla viime syksyyn verrattuna.

STULSTUL:n toimitusjohtaja Olli-Heikki Kyllösen mukaan kyselyn tulokset ovat parempia, kuin mitä yleisestä lamahypetyksestä voisi kuvitella. Vastaajista lähes 70 prosenttia arvelee henkilöstömääränsä olevan puolen vuoden kuluttua samalla tasolla kuin nyt.

– Sähköalalla ei yleensä ole ollut taipumusta ylettömään optimismiin, mutta alalla ei mene niin huonosti kuin olisi voinut olettaa. Viime syksyn täystyöllisyystilanteesta odotetaan vain 10 % pudotusta ensi syksyyn mennessä.

Usko yksityisen sektorin uudisrakentamiseen on laskenut erittäin alhaiselle tasolle, mutta korjausrakentamisen ja julkisen sektorin rakentamisen odotetaan kantavan niin, että volyymin kokonaispudotus jäänee 10 prosentin nurkille. Sähkötöistä noin 50 % on kohdistunut uudisrakentamiseen ja puolet korjausrakentamiseen ja huolto- ja kunnossapitotöihin.

Yli 80 % suhdannekyselyyn vastanneista yrittäjistä uskoo korjausrakentamisen kasvavan tai pysyvän vähintäänkin ennallaan tulevana puolivuotiskautena. Korjausrakentamisen odotukset ovat sähkösuunnittelijoilla selvästi urakoitsijoita positiivisemmat. Vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna suunnittelijoiden odotukset ovat jopa parantuneet.

– Nyt hyvistä sähköliikkeistä on saatavissa hyvää työvoimaa, eli jos sähkötöitä on jäänyt teettämättä, niin ei muuta kuin tilaamaan, Kyllönen kannustaa.

Tiedustelu lähetettiin maaliskuussa kaikille STUL:n ja NSS:n jäsenrekistereihin sähköpostiosoitteensa ilmoittaneelle 1 816 yritykselle. Tiedusteluun vastasi 456 yritystä, joista sähköurakoitsijoita oli 401 ja sähkösuunnittelijoita 55. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui näin 25.

Kyselyyn vastanneet yritykset työllistävät tällä hetkellä 5 957 henkilöä. STUL:n ja NSS:n jäsenyritykset työllistävät yhteensä noin 20 000 sähköalan ammattilaista. Sähkö- ja teleurakoitsijaliittoon kuuluu noin 3 100 yritystä, joiden liikevaihto oli viime vuonna yhteensä noin 3 miljardia euroa.

 

Lisätietoja:

Suhdannekyselyn vastaukset, kaikki vastaajat

Urakoitsijoiden vastaukset 

Sähkösuunnittelijoiden vastaukset

Lisätiedot ja suhdannetaulukot STUL:n nettisivuilla