Sähkötarvikkeiden tukkumyynti nousussa

6.8.2010

Sähkötarvikkeiden tukkumyynti kasvoi toisella vuosineljänneksellä 7,4 % edellisvuodesta. Tammi-heinäkuussa myynnin arvo oli viime vuoden tasolla 404 miljoonassa eurossa.

- Tukkumyynnin lasku taittui alkuvuonna ja ensimmäiset kasvuluvut nähtiin huhtikuussa. Kysynnälle tärkeä uudisrakentaminen on elpymässä, minkä odotetaan lisäävän sähkötarvikemyyntiä edelleen, Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.

Tammi-toukokuussa myönnettyjen rakennuslupien määrä lisääntyi 7 % edellisvuodesta. Kasvusta vastasivat erityisesti asunnot, teollisuushallit, varastot ja julkiset palvelurakennukset. 

- Energiatehokas rakentaminen vaatii aiempaa kattavampaa ja kehittyneempää sähköistystä. Esimerkiksi ilmanvaihdon, lämmityksen ja valaistuksen älykäs ohjaus kuuluvat tulevaisuudessa kaikkiin uudisrakennuksiin, Hailikari ennakoi.   

- Jatkossa sähkön merkitys tärkeimpänä energiamuotona korostuu, kun energian eri tuotantotavat ja sähkömarkkinat yhdistyvät hajautetuksi energia- ja tietoliikenneverkoksi. Kiinteistöistä tulee älykkäiden sähköverkkojen aktiivitoimijoita, jotka tekevät kulutuspäätöksiä tilanteen mukaan ja tulevaisuudessa myös tuottavat energiaa verkkoon, hän kuvailee.