» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Sähkölämmitysfoorumi vaatii YM:n ehdotusten eduskuntakäsittelyä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkölämmitysfoorumi vaatii YM:n asetusehdotusten eduskuntakäsittelyä

7.12.2010

Ympäristöministeriö on parhaillaan uudistamassa rakennusten energiatehokkuutta käsitteleviä ohjeita ja määräyksiä. Sähkölämmitysfoorumin mukaan ministeriön ehdotukset sisältävät niin paljon asenteellisia väärintulkintoja ja virheitä, että asetusuudistus tulisi saattaa eduskunnan käsiteltäväksi. 

Ympäristöministeriössä valmistellaan parhaillaan vuonna 2012 voimaantuleviksi kaavailtuja rakentamismääräyskokoelman muutoksia. Sähkölämmityslaitteiden valmistajia ja maahantuojia sekä useita sähköalan yrityksiä edustavan Sähkölämmitysfoorumi ry:n mukaan ympäristöministeriön ehdotuksissa kansalaisille yritetään tuoda niin pitkälle meneviä velvollisuuksia, että ne tulisi määritellä eduskunnassa lain tasolle.

Sähkölämmitysfoorumi ry:n mukaan osa ympäristöministeriön asetusehdotukseen ujuttamista määräysehdotuksista on niin asenteellisia ja poliittisesti värittyneitä, ettei ministeriön virkamiesten toimintaa voi pitää enää hyvän hallintotavan mukaisena. Järjestön mukaan esimerkiksi ehdotuksissa sähkölämmitykselle ehdotetut haittakertoimet on laskettu täysin kestämättömillä perusteilla.

”On uskomatonta, että öljyn ja turpeen energiakertoimeksi ehdotetaan lukua 1,0 ja sähkölle arvoa 2,0. Sähkön luku on aivan liian korkea eikä perustu mihinkään luotettavaan fysikaaliseen tosiasiaan, vaikka näin yritetään monimutkaisten laskennallisten perusteiden avulla väittääkin. Energiamuodot, jotka aiheuttavat todella suuret ilmastopäästöt ja joiden hyötysuhdeprosentit jäävät alhaisiksi pientalokohteissa käytettynä, luokitellaan lähelle uusiutuvia päästöttömiä energiamuotoja”, Sähkölämmitysfoorumin kannanotossa ihmetellään.

Sähkölämmitysfoorumin mukaan ympäristöministeriön ehdotukset voisivat toteutuessaan johtaa jopa öljylämmityksen lisääntymiseen ja CO2-päästöjen kasvuun.

 

Sähkölämmitysfoorumi ry:n lausunto 3.11.2010 (pdf) 

Täydennetty lausunto 3.12.2010 (pdf)