» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


ET: Kiristynyt tehotilanne osoittaa energiainvestointien tarpeen

8.1.2010

Energiateollisuus ry:n mukaan 7. tammikuuta Suomessa kulutettiin enemmän sähköä kuin kertaakaan kolmeen vuoteen. ET:n mukaan tämä osoittaa taantuman keskellä, että uuteen sähköntuotantokapasiteettiin tarvitaan runsaasti investointeja. 

Tammikuun 7. päivän aamulla Suomessa kulutettiin sähköä noin 14 000 MW tunnissa. ET:n mukaan tämä on korkein teho kolmeen vuoteen. Energiateollisuuden johtaja Jukka Leskelän mukaan sähköä kuluu nyt yllättävän paljon taantuma ja teollisuuden tavallista alhaisempi kulutus huomioon ottaen. Lisäinvestoinnit uuteen sähköntuotantokapasiteettiin korvaisivat vanhenevia laitoksia ja poistaisivat nykyisen tuontiriippuvuuden.

– Voimalaitosprojektien toteutus vie aikaa useita vuosia. On tärkeää, että poliittisilla päätöksillä ei estetä tai hidasteta kapasiteetin rakentamista, Leskelä sanoo.

Suomen oma sähköntuotanto on noussut tänä talvena korkeimmillaan noin 12 000 MW:iin. Tämänkertaisen huippukulutuksen aikana Suomeen tuotiin sähköä noin 2 400 MW, josta 1 400 MW tuli Venäjältä. Joulukuun puoliväliin ajoittuneessa edellisessä huippukulutustilanteessa Suomeen tuotiin sähköä yli 3 000 MW:n teholla.

Energiateollisuus arvioi, että pakkaspäivien kulutushuiput kohoavat 16 500–18 500 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Noin 7 000–8 000 megawatin lisäinvestoinneilla pystyttäisiin kattamaan sähkön kysyntä kotimaisella tuotantokapasiteetilla myös huippukulutustilanteissa.