» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Verkkoyhtiöt haluavat eroon pitkistä sähkökatkoista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Verkkoyhtiöt haluavat eroon pitkistä sähkökatkoista

14.9.2010

Myrskyssä kaatunut puu. Kuva Pertti A. Mäkinen
Kesän myrskyt nostivat taas kerran esiin ikääntyvän sähköverkon haavoittuvuuden sekä nyky-yhteiskunnan vaatimukset luotettavasta sähkönsaannista.
 

Verkkoyhtiöt ja Energiateollisuus ry (ET) haluavat eroon pitkistä sähkökatkoista. Verkkoyhtiöt ovat vuosina 2009–2010 yhteistyönä määritelleet tulevaisuuden sähkönjakelun varmuudelle kovat tavoitteet.

– Haluamme siirtää pitkät sähkökatkot historiaan. Laajamittaiset peruskorjaukset sähköverkoissa ovat alkaneet ja viemme työn läpi seuraavan parinkymmenen vuoden aikana tavoitteena säilyttää sähkön siirron kohtuullinen hinnoittelu, Energiateollisuus ry:n sähköverkkotoimialan johtaja Kenneth Hänninen sanoo ET:n tiedotteessa.

Verkkoyhtiöiden ja Energiateollisuuden sähkönjakelun tavoitteiden perustana on jo aiemmin valmistunut sähköverkkotoiminnan tulevaisuuden visio 2030. Sähköverkkojen elinkaaret ovat vuosikymmenten mittaisia ja investoinnit pääomaa vaativia. Tämän vuoksi uudistamisnopeus on rajallinen, ja aikatauluksi on asetettu seuraavat parikymmentä vuotta.

– Tavoitteemme on, että yksittäisen asiakkaan sähkökatko tai -katkot eivät vuositasolla ylitä yhteensä kuutta tuntia. Tämä vastaa 99,9 prosentin käyttövarmuutta. Kaupunkialueilla tavoitetaso on vieläkin tiukempi, korkeintaan yksi tunti koko vuoden aikana. Tavoitteemme on todella kova, eikä toteudu hetkessä, Hänninen sanoo.

Ilmajohtojen korvaaminen maakaapelilla on tehokas keino suojautua myrskyjä vastaan. Vika-alueita voidaan myös rajata lisäämällä verkostoautomaatiota, ja korjausaikoja voidaan lyhentää siirtämällä johdot metsistä tienvarsille.