» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >ET: Suomalaiset suhtautuvat ydinvoimaan entistä myönteisemmin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


ET: Suomalaiset suhtautuvat ydinvoimaan entistä myönteisemmin

15.2.2010

Energiateollisuus ry:n TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 48 prosenttia suomalaisista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti, ja vain 17 prosenttia suhtautuu ydinvoimaan kielteisesti. Varsinkin nuoret suhtautuvat ydinvoimaan entistä myönteisemmin. 

Olkiluodon ydinvoimala. Kuva TVOKahdessakymmenessä vuodessa ydinvoimaan myönteisesti suhtautuvien osuus on kasvanut 21 prosenttiyksikköä ja kielteinen suhtautuminen vähentynyt 17 prosenttiyksikköä. Vuonna 1990 ydinvoimaan suhtautui myönteisesti 29 prosenttia ja kielteisesti 34 prosenttia suomalaisista. Myönteisesti suhtautuvia on nyt 31 prosenttiyksikköä enemmän kuin kielteisesti suhtautuvia. Ero ei ole ollut koskaan näin suuri tutkimussarjan 28-vuotisen historian aikana.

Myönteisimmin ydinvoimaan suhtautuvat miehet (64 %), johtavassa asemassa olevat (60 %), yli 50-vuotiaat (53 %), korkeakoulututkinnon suorittaneet (52 %) ja toimihenkilöt (51 %). Suurten puolueiden kannattajista eniten ydinvoiman puolella ovat kokoomusta (71 %), sosialidemokraatteja (55 %) ja keskustaa (53 %) äänestävät.

Yleissuhtautuminen ydinvoimaan on kielteisintä vihreitä äänestäneiden keskuudessa, mutta heistäkin tammikuussa enää vain 36 prosenttia suhtautui ydinvoimaan kielteisesti. Viisi vuotta sitten 57 prosenttia vihreitä äänestäneistä suhtautui ydinvoimaan kielteisesti.

Viime vuosina 15–24 -vuotiaat ovat alkaneet suhtautua entistä myönteisemmin ydinvoimaan. Tammikuun kyselyssä nuorista 30 prosenttia suhtautui myönteisesti ydinvoimaan. Osuus ei ole ollut koskaan aikaisemmin näin suuri. Vastaavasti tammikuussa nuorten joukossa kielteisten osuus (10 %) on pienempi kuin koskaan tutkimussarjan lähes 30-vuotisessa historiassa.

Noin kolmasosa kyselyyn vastanneista ei osaa sanoa kantaansa tai suhtautuu ydinvoimaan neutraalisti. Energiateollisuus ry:n mukaan halu hillitä ilmastonmuutosta on kasvattanut ydinvoiman kannatusta. Tammikuussa tehdyssä kyselyssä haastateltiin tuhatta 15 vuotta täyttänyttä suomalaista.


Energiateollisuus ry:n tiedote