» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Motiva ja Suomen tuulivoimayhdistys julkaisivat pientuulivoimaoppaan
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Motiva ja Suomen tuulivoimayhdistys julkaisivat pientuulivoimaoppaan

15.3.2010

Kuluttajille suunnatun Omaa tuulienergiaa -oppaan toivotaan edistävän ja helpottavan pientuulivoiman hankkimista.

Omaa tuulienergiaa -oppaan avulla pientuulivoimalan hankkimista harkitseva saa perustiedot siitä, mitä asioita on selvitettävä ennen voimalan ostopäätöksen tekemistä. Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkosen mukaan kiinnostus pientuulivoimaa kohtaan on lisääntynyt huomattavasti viime aikoina.

– Meidän oma oppaamme ohjaa kuluttajia tekemään viisaita ratkaisuja. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että Energiateollisuuskin on alkanut vakavasti huomioida sähkön pientuotantoa, Laitinen toteaa.   

Hyvälle paikalle sijoitetulla 2 kilowatin tuulivoimalalla voi tuottaa jopa puolet omakotitalon valaistukseen ja laitteisiin kuluvasta sähköstä. Isommalla voimalalla saadaan jo osa lämmityksestäkin hoidettua. 

Pientuulivoimalan hankkimista harkitsevan kannattaa selvittää ensiksi tuuleeko voimalan suunnitellulla paikalla riittävästi ja mihin tuotettu sähkö käytetään – laitesähköön, lämpövastuksiin, akustoon vai sähköverkkoon. Tuulivoimalan pystytykseen saatetaan vaatia myös rakennus- tai toimenpidelupa paikkakunnasta riippuen. 

Näitä asioita kannattaa selvittää yhdessä laitetoimittajan kanssa ja kysyä neuvoa myös paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Pientuulivoimala voidaan liittää sähköverkkoon, ja siitä on tehtävä sopimus paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa.

– Valitettavasti piensähkön tuotannolle ei löydy aina ostajaa, mutta yhteys verkkoon on useissa tapauksissa tärkeä, jotta sähkön ylimäärän saa toimitettua eteenpäin, korostaa Motivan uusiutuvan energian asiantuntija Olli Laitinen.

      

Työ- ja elinkeinoministeriön osittain rahoittama opas on laadittu yhteistyössä pientuulivoimayritysten kanssa.

 

Lisätietoja: 

Omaa tuulienergiaa -opas Motivan sivuilla

Kaitasten talo lämpiää tuulivoimalla – Sähköala Koti -lehden artikkeli 

Pientuulivoimaa urbaaniin ympäristöön – Sähköinfo-lehden artikkeli