ABB otti käyttöön Pohjoismaiden suurimman aurinkosähkövoimalan

16.6.2010

ABB otti tehdasalueellaan Helsingin Pitäjänmäellä tänään käyttöön 181 kilowatin aurinkosähkövoimalan, josta tuli samalla Pohjoismaiden suurin valtakunnan verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä.

ABB:n uusi 181 kilowatin aurinkosähkövoimala on Pohjoismaiden suurin valtakunnan verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä. 

Aurinkosähkövoimala on rakennettu taajuusmuuttajatehtaan katolle ja se käsittää 870 aurinkopaneelia, joiden yhteispinta-ala on yli 1200 neliömetriä. Järjestelmän odotetaan tuottavan sähköä arviolta 160 000 kilowattitunti, mikä vastaa noin 30 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta.

ABB käyttää järjestelmässä omia aurinkosähkövaihtosuuntaajiaan, jotka muuttavat aurinkosähkön verkkosähköksi. Järjestelmän tuottama sähkö käytetään taajuusmuuttajatehtaan viidentoista sähkötrukin lataamiseen ja kulutushuippujen leikkaamiseen. Järjestelmän vuosituotanto vastaa noin kahden prosentin osuutta tehtaan sähkön kokonaiskulutuksesta ja noin kymmentä prosenttia sen huipputehosta.

Järjestelmän ABB:lle on toimittanut Naps Systems, sen on suunnitellut Insinööritoimisto Olof Granlund  ja sähköasennuksista vastaa Electric Power Finland. Investointiin on myönnetty Työ- ja elinkeinoministeriön energiatuki ja voimalan investointikustannukset ovat noin 500 000 euroa.