» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Lamppujen pakkausmerkinnät yhtenäistyivät
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Lamppujen pakkausmerkinnät yhtenäistyivät

16.9.2010

Lamppupakkauksista tulee jatkossa löytyä tiedot energiatehokkuudesta, valon määrästä, käyttöiästä, syttymisnopeudesta, värisävystä, himmennettävyydestä, sytytyskertojen määrästä sekä käyttölämpötilasta. 

Lamppupakkauksia. Kuva Mikko ArvinenLamppujen pakkausmerkinnät tarkentuvat syyskuun alussa voimaan astuneen asetuksen myötä. Uudistuksella pyritään helpottamaan tarkoitukseen sopivan lampun hankintaa. 

Energiansäästölamppuihin siirryttäessä ovat monenkirjavat ja usein puutteellisetkin pakkausmerkinnät aiheuttaneet väärinkäsityksiä. Pettymyksiä ovat tuottaneet myös väärät tulkinnat valon määrästä, kun mittayksikkö on vaihtunut wateista lumeniin.

Jotta uusi lamppu toisi riittävästi valoa haluttuun kohteeseen, tulee wattien sijaan vertailla lamppujen lumen-määrää. Lumenit ilmaisevat lampun valovirran, eli lampun tuottaman valon määrän. Muistisääntönä 60 watin hehkulampun tuottaman valon määrä on noin 710 lumenia. Myös LED-lamppujen valon määrä ilmoitetaan jatkossa lumeneina.

Lamppujen vanhoja pakkausmerkintöjäMyös lampun värisävystä löytyy tietoa pakkauksista. Hehkulampun värilämpötila on 2700 kelviniä. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä sinertävämpää valoa lamppu tuottaa. Värilämpötila on usein esitetty pakkauksissa havainnollisena väripalkkina, josta värisävyn päättely onnistuu helposti ilman lukuarvojen muistamistakin. Sekä energiansäästölampuista että ledeistä löytyy hehkulampun värisävyä lähellä olevia lamppuja.

Turhien pettymysten välttämiseksi tulisi pakkauksesta tarkistaa myös lampun soveltuvuus ulkokäyttöön tai himmeninkytkimelliseen valaisimeen. Tiloissa, joissa valoja sytytellään ja sammutellaan usein, energiansäästölamppu ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Esimerkiksi WC-tiloissa ja liiketunnistimella varustetuissa käytävissä toimivat paremmin halogeenitekniikkaan perustuvat lamput tai ledit. Tosin energiansäästölampuistakin löytyy tällaisiin kohteisiin soveltuvia malleja, jotka kestävät jopa miljoona sytytyskertaa.

 

Lisätietoja: 

Sähköala.fi:n energiansäästölamppujen valintaopas

www.lampputieto.fi

www.motiva.fi