» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >SKOLin suhdannekatsaus: Suunnittelijoilla on kädet täynnä töitä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Suunnittelijoilla on kädet täynnä töitä

16.11.2010

Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen työkanta on kääntymässä kasvuun kaksi vuotta kestäneen taantuman jälkeen. Talonrakentaminen on suunnittelualan kasvun veturi. Talosuunnittelijoilla on nyt kotimaisia suunnittelutöitä lähes yhtä paljon kuin ennen taantumaa. Yhdyskuntasektori kulkee taantuman jälkijunassa.

Lokakuun alussa suunnittelu- ja konsulttitoimistojen kokonaistilauskanta oli SKOLin suhdannekatsauksen mukaan 500 miljoonaa euroa. Nousua keväästä oli viisi prosenttia. Tilauskannasta 80 prosenttia on kotimaisia töitä. Talosuunnittelijat saivat kotimaasta noin 50 prosenttia enemmän tilauksia kuin vuosi sitten. Kokonaistilauskanta kasvoi 11 prosenttia.

Rakennesuunnittelijat näkevät markkinakehityksen edelleen myönteisenä, ja kotimarkkinoiden kasvuun uskoo puolet yrityksistä. Kolme neljästä rakennesuunnittelijasta arvioi vientitöiden määrän lisääntyvän. Rakennesuunnittelijoiden määrä SKOLin jäsentoimistoissa kasvoi kesän aikana neljä prosenttia, ja yritykset uskovat kasvun jatkuvan samansuuruisena.

Talotekniikkasuunnittelijoiden kotimarkkinoiden näkymät ovat vakaat, 13 prosenttia arvioi markkinatilanteen paranevan. Talotekniikkatoimistojen henkilöstömäärä on kääntynyt kasvuun ja niissä tarvittaisiin kymmeniä suunnittelijoita lisää.