» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Suomesta koekenttä sähköajoneuvojen testauksiin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Suomesta tulee koekenttä sähköajoneuvojen järjestelmätestauksiin

17.12.2010

Tekes käynnistää Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät -ohjelman (EVE). Ohjelman tavoitteena on auttaa sähköisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin liittyvän liiketoiminnan kehittymistä suomalaisissa yrityksissä nykyisestä noin 200 miljoonasta eurosta noin 2 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.

Liikennevälineiden sähköistyminen on ajankohtaista asetettujen päästö- ja energiankäyttötavoitteiden kannalta, koska liikenne aiheuttaa suuren osan kasvihuonepäästöistä ja lähipäästöistä. Samalla syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Suomessa toimii jo nyt vähintään 40 yritystä, jotka kehittävät ratkaisuja sähköajoneuvoihin, työkoneisiin ja niiden järjestelmiin. Alueella on myös tutkimushankkeita sekä kaupunkien kehittämishankkeita. Toiminta on kuitenkin ollut hajallaan ja yhteiset testiympäristöt puuttuvat, mihin ohjelmalla haetaan parannusta.
- Ohjelman avulla halutaan luoda Suomeen sähköisten ajoneuvojen yrityksistä ja tutkijoista koostuva yhteisö, jolla on kiinteät yhteydet kansainvälisiin tutkimus- ja liiketoimintaverkostoihin. Ohjelman tavoitteena on myös osallistua alan standardien kehittämiseen, kertoo toimialajohtaja Teija Lahti-Nuuttila Tekesistä.
Suomi on kansainvälisesti kiinnostava paikka testiympäristönä. Täällä on sähköajoneuvojen hitaaseen lataamiseen sopiva infrastruktuuri lämmitystolppineen, vaativat ilmasto-olosuhteet ajoneuvojen testaamiseen eri olosuhteissa sekä vahvat perinteet telekommunikaatiossa ja ohjelmoinnissa.
Ohjelma on käynnissä vuosina 2011–2015 ja sen suunniteltu budjetti on 80 miljoonaa euroa, josta Tekesin osuus on hieman alle puolet ja loput ohjelmaan osallistuvien organisaatioiden rahoitusta.