» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >STUL: Nyt on oikea aika sähkötöiden tilaamiselle
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL: Nyt on oikea aika tilata sähkötöitä

18.3.2010

Uudisrakentamisvauhdin hidastuminen näkyy nyt myös sähköurakointipuolella. Sähköasennukset tehdään yleensä rakennuksen viimeistelyvaiheessa, joten sähköurakointipuolella rakennusalan taantuma on alkanut näkyä koko laajuudessaan vasta viime kuukausien aikana.

Pääkaupunkiseudulla toimivan Jonel Ky:n toimitusjohtaja Göran Jonssonin mukaan sähkötöiden tilaamiselle olisi nyt paras mahdollinen hetki. Jonsson pahoittelee, että korkeasuhdanteen aikana heillä, tai monilla muillakaan sähköurakointiliikkeillä ei valitettavasti ollut mahdollista ottaa vastaan kaikkia töitä.

– Nyt sähkömiehiä saa paljon paremmin, joten nyt kannattaa teettää varsinkin pienempiä töitä, Jonsson sanoo.

Jonssonin mukaan hyvin tehdyt sähköasennukset voivat säilyä turvallisessa käyttökunnossa vuosikymmeniä, mutta yli 30 vuotta vanhan talon alkuperäiset sähköasennukset eivät todennäköisesti vastaa enää tämän päivän vaatimuksia esimerkiksi pistorasioiden määrän tai maadoituksen osalta.

Myöskään vanha puhelinkaapelointi ei todennäköisesti riitä nopeampien laajakaistapalveluiden välittämiseen.

   

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n alueosastot osallistuvat tänä keväänä lähes kaikille kuluttajille suunnatuille rakennusmessuille eri puolilla Suomea. Messukampanjalla halutaan muistuttaa, että sähkötyöt eivät ole jokamiehenoikeus, vaan luvanvaraista toimintaa. Helsingin Messukeskuksessa 25.–28.3. järjestettäville Oma Koti 2010 -messuille Uudenmaan Sähkö- ja teleurakoitsijoiden osastolla osallistuvan Jonssonin mukaan messuilla ihmiset tulevat valitettavan usein kyselemään ohjeita, kuinka he voisivat itse asentaa esimerkiksi pistorasioita.

– Monilla ihmisillä on vieläkin sellainen ajatus, että sähkötyöt olisivat jokamiehenoikeus. Näinhän asia ei ole. Esimerkiksi vakuutukset eivät korvaa mahdollisia vahinkoja, jos töitä ei ole tehty ammattimaisesti, Jonsson muistuttaa.

Vaikka erilaisia sähkötarvikkeita myydään nykyisin runsaasti rautakaupoissa ja varaosaliikkeissä, tulee esimerkiksi pistorasioiden ja kytkimien asennus jättää aina Tukesin (Turvatekniikan keskuksen) rekisteröimille sähköurakoitsijoille. Ainoastaan pätevyys takaa, että asennukset tulevat turvallisesti tehdyiksi.

 

Etsitkö sähkötöiden tekijää? Urakoitsija.fi auttaa!