» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >STUL: Ehdotetut rakennusmääräykset eivät vähennä päästöjä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


STUL: Ehdotetut rakennusmääräykset eivät vähennä päästöjä

18.11.2010

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n mukaan rakentamismääräysten uudistaminen on menossa ympäristöministeriössä pahasti hakoteille. 

Energiakertoimien ja uusiutuvien energioiden mielivaltaisella määrittelyllä suositaan perusteettomasti vesikiertoisia lämmitysratkaisuja potentiaalisten päästövähennysten kustannuksella, STUL katsoo. Oikea ratkaisu olisi määrittää energiakertoimet päästövaikutusten mukaan ja kohdella tasapuolisesti kaikkia paikallisen uusiutuvan energian muotoja.

– Esityksen loogiset virheet ja mielivaltaisuudet vesittävät hyvän tavoitteen ja panevat miettimään mitä ehdotuksen laatijat oikeasti ovat miettineet ja tavoitelleet, STUL:n toimitusjohtaja Olli-Heikki Kyllönen toteaa.

Energiakertoimia määritettäessä sähkölle lähtökohdaksi on otettu Keski-Euroopan sähköntuotantorakennetta kuvaava primäärienergiatarkastelu kun taas biopolttoaineiden kohdalla siirrytään sujuvasti päästöpohjaiseen kerroinmääritykseen. Kaukolämmölle on annettu yksi ja sama kerroin riippumatta kaukolämmön tuotantotavasta ja käytetystä polttoaineesta. Ilma-ilmalämpöpumppujen hyväksymiselle paikalliseksi uusiutuvaksi energiaksi on asetettu varauksia kun taas ilma-vesilämpöpumput hyväksytään varauksetta vaikka jälkimmäisten hyötysuhteet ovat pääsääntöisesti huonompia.

Kaukolämpöratkaisut vapautetaan kategorisesti uusiutuvan paikallisen energian vaatimuksesta, vaikka se tuotettaisiin öljyä polttamalla pelkkää lämpöä tuottavassa laitoksessa.

– Kaikkia näitä irrallisia epäloogisuuksia yhdistää se, että niillä ilmeisen tarkoitushakuisesti pyritään parantamaan vesikiertoisten lämmitysratkaisujen kilpailukykyä, Kyllönen hämmästelee.

Suomessa käytetystä sähköstä noin kolmannes pohjaa uusiutuvaan energiaan. Kaksi kolmannesta on päästötöntä ja lopustakin suuri osa tuotetaan tehokkaasti lämmön ja sähkön yhteistuotantona.