» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >SSTL:n seminaari: Kiinteistöt osaksi älykästä energiaverkkoa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


SSTL:n seminaari: Kiinteistöt osaksi älykästä energiaverkkoa

19.11.2010

Sähköalan ammattilaiset kokoontuivat Vantaan tiedekeskus Heurekaan 17.11. SSTL:n ja NSS:n järjestämään Sähkö on tärkein energiamuoto -seminaariin. 

SSTL:n seminaari. 

Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liiton ja Sähkösuunnittelijat NSS ry:n järjestämän Sähkö on tärkein energiamuoto – Suomi energiatehokkaaksi -seminaarin pääviesti oli selvä: sähkö on puhtain ja käyttökelpoisin energiamuoto millä tahansa kriteereillä tarkasteltuna.

SSTL:n ja NSS:n seminaari Heurekassa.Sähköstä on tulossa lähes kokonaan puhtaasti tuotettua. Viime vuonna jo 63 % sähköstä oli hiilidioksidivapaata ja vuonna 2020 osuus tulee olemaan yli 85 %, totesi Työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Riina Nevanmäki puheenvuorossaan. Lisäksi uusiutuvan tuotannon osuus on jo 31 % kasvaen nopeasti suunnitteilla olevien tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden myötä. 

Kehitys vie nopeasti kohti hajautettua älykästä sähköverkkoa, mikä vaikuttaa mm. kiinteistö- ja kaupunkirakentamiseen. Energiatehokkuus vaatii edistyneitä sähköistysratkaisuja, joilla yksittäisen kiinteistön energian käyttöä, tuotantoa ja ennen pitkää jopa varastointia ohjataan.

Iltapäivän aikana kuultiin Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien tavoista toteuttaa energiatehokkuutta ulkovalaistuksessa ja kiinteistöissä. Asiantuntijapuheenvuorot kiinteistön ohjauksesta ja valaistuksen uusimmista kehitysaskeleista saivat jatkokseen case-kuvaukset logistiikkakeskuksen valaistuksen uudistamisella saaduista säästöistä sekä energiankulutuksen mittauksen mahdollisuuksista ammattikeittiöissä.

Useat esitykset todistivat, että energiankäytön mittaus ja ohjaus ovat välttämättömiä matkalla kohti kestävää kehitystä. Sähkön merkitys lähes päästöttömästi tuotettuna, siirrettynä ja käytettynä energiamuotona tulee kasvamaan entisestään. Kiinteistöt liittyvät osaksi älykästä sähköverkkoa, joka laajenee kokonaiseksi energiajärjestelmäksi kattaen jopa liikenteen sähköautoineen.

Lopuksi muistutettiin, että tulevaisuudessa älykkään energiajärjestelmän keskipisteessä on aktiivinen energian käyttäjä, joka tekee päätöksiä omien tarpeidensa ja säästömahdollisuuksien pohjalta.

Sähköistysratkaisujen hankinnasta päättävät ja niiden parissa työskentelevät ovat avainhenkilöitä kestävän kehityksen mahdollistajina. Edistyksellisten sähköistysratkaisujen lisäksi tarvitaan myös jatkuvaa koulutusta, jota mm. seminaarin järjestäneet yhdistykset SSTL ja NSS tarjoavat.