» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Tukesin kenttävalvonta paljasti runsaasti puutteita urakoinnissa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tukesin kenttävalvonta paljasti runsaasti puutteita urakoinnissa

19.5.2010

Tukes teki viime vuonna 169 kenttävalvontakäyntiä sähköurakoitsijoiden toimipisteisiin ja asennuskohteisiin. Tarkastuksissa puhtaat paperit sai vain noin 45 prosenttia urakoitsijoista. 

Tukes teki viime vuonna 169 kenttävalvontakäyntiä sähköurakoitsijoiden toimipisteisiin, mihin myös sisältyi 74 käyntiä keskeneräisiin asennuskohteisiin. Sähköurakoitsijoista noin 45 prosentilla todettiin toiminnan olevan asianmukaisella linjalla kokonaisuutena, eikä merkittäviä puutteita toiminnassa todettu. Tulos on noin 5 prosenttia huonompi aiempiin vuosiin verrattuna.

Sähkötyöturvallisuuskoulutuksessa todettiin turhan paljon laiminlyöntejä – lähes joka viidennellä sähköasennusalan toimijalla. Tilanne riittävän ajantasaisten sähköturvallisuusalan säädösten ja standardien käytettävyyden osalta oli kokonaisuutena kuitenkin lähes 90-prosenttisesti kunnossa.

Varsin monilta puuttuivat käyttöönottotarkastusdokumenteista kannanotto EMC-vaatimusten täyttymisestä, eli käytössä oli vielä vanhoja käyttöönottotarkastuspöytäkirjamalleja.

Noin joka yhdennessätoista asennuskohteessa todettiin huomattavia laiminlyöntejä sähköasennuksissa ja käyttöönottotarkastuksissa. Tavallisesti nämä liittyivät puutteisiin työmaakäyttöön otetuissa tai luovutetuissa, vielä keskeneräisissä sähköasennuksissa ja niiden kosketussuojauksessa.

Tulosten perusteella yli neljä sähköasentajaa työllistävillä sähköasennusalan yrityksillä tilanne on sähköasennusten osalta huonompi kuin tätä pienemmillä. Tukesin mukaan näyttäisi siltä, että varsinkin suurempien sähköurakoitsijoiden kannattaa tehostaa työnaikaista ja työvaiheittaista valvontaa sekä annettujen ohjeiden noudattamisen valvontaa. Toisaalta kouluttautumisen ja julkaisujen suhteen tilanne on pienemmillä yrityksillä heikompi.

Tukesin tuoreessa tiedotekoosteessa käsitellään myös LED-valoputkien asennusta sekä oikeudettomien sähkötöiden yleisyyttä.

 

Tukes-tiedote sähköurakoitsijoille