» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Sähkönkäyttö kasvoi 7,9 prosenttia heinä-syyskuussa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkönkäyttö kasvoi 7,9 prosenttia heinä-syyskuussa

19.10.2010

Teollisuuden sähkönkäyttö kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 13 prosenttia. Muu kuin teollisuuden sähkönkäyttö kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä runsaat kaksi prosenttia.

Vuosi sitten heinä-syyskuussa teollisuuden sähkönkäyttö oli supistunut taantuman vuoksi 17 prosenttia. Suomen koko sähkönkäyttö kasvoi heinä-syyskuussa 7,9 prosenttia, ilmenee Energiateollisuus ry:n julkistamista kolmannen vuosineljänneksen sähkönkäyttöluvuista. 

Tänä vuonna sähkönkäytön kasvu on ollut vahvaa. Vuoden alusta syyskuun loppuun sähkönkäyttö oli 63,1 terawattituntia (miljardia kilowattituntia, TWh), kasvu verrattuna viime vuoden tammi-syyskuuhun oli 8,2 prosenttia. Vaikka teollisuuden sähkönkäyttö on tänä vuonna selvästi viimevuotista suurempi, suuret kasvuprosentit johtuvat pitkälti viime vuoden alhaisista lähtölukemista.

Sähkönkäytöstä 31 prosenttia katettiin sähkön ja lämmön yhteistuotannolla, runsaat 25 prosenttia ydinvoimalla, yli 15 prosenttia sekä lauhdutustuotannolla että vesivoimalla. Tuulivoiman osuus oli 0,3 prosenttia. Sähkön nettotuonti kattoi vajaat 13 prosenttia.

Kuluvana vuonna Pohjoismaissa on ollut koko ajan niukkuutta vesivoimassa. Vesivoiman niukkuutta ja Ruotsin ydinvoimalaitosten pitkiä seisokkeja on jouduttu korvaamaan Pohjoismaiden sähkömarkkinoilla fossiilisilla polttoaineilla. Suomessa fossiilisten polttoaineiden käyttö on kasvanut, ja kotimaisen sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt tammi-syyskuussa ovat runsaat 13 miljoonaa tonnia, 41 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.