Varaudu talveen tarkistamalla kodin sähköt ja putket ennen pakkasia

19.10.2010

Talven pimeyteen ja kylmyyteen kannattaa varautua tekemällä kotona tarkistus- ja siivouskierros koko perheen voimin.  Toukotalkoot-kampanja muistuttaa, että toimivat ja huolletut talotekniikan laitteet säästävät rahaa ja energiaa sekä lisäävät asumisen mukavuutta ja turvallisuutta.  

Palanut Lämmitin. Kuva Markku AlénPimeyteen ja kylmyyteen kannattaa varautua tekemällä kotona tarkistus- ja siivouskierros koko perheen voimin. Palovaroittimien toimivuus, määrä ja oikea sijoitus olisi hyvä jälleen tarkistaa. Sähköjohtojen kunto ja pölyttömyys ovat tärkeitä kodin turvallisuudelle.

Pöly laskee myös laitteiden energiatehokkuutta. Lisälämmittimien, pyyhekuivaimien ja muiden sähkölaitteiden kunto ja toimivuus on tarkistettava ennen käyttöönottoa. Kiukaat ja sähköpatterit eivät sovellu vaatteiden kuivatukseen.

Syyskuussa tuli aika sanoa hyvästit 75 W:n hehkulampuille. Mutta ei syytä huoleen, sillä uusien energiasäästölamppujen valikoima laajenee koko ajan. Energiansäästölamppuja käyttämällä säästää energiaa ja kustannuksia sekä päästöt vähenevät. 

Uutta valaisinta valitessa kannattaa valita valaisin, joka toimii myös energialamppujen kanssa. Huomioitava on myös, että kaikki energiansäästölamput eivät sovellu himmenninkäyttöön.

 Monille syksyn tulo tarkoittaa myös mökkikauden päätöstä. On aika laittaa mökki talvikuntoon. Sähkölaitteet kytketään irti seinistä ja tarkistetaan, että mahdolliset lämmittimet ovat kunnossa.

Kannattaa muistaa myös tyhjentää putket ja letkut, että säästyy putkien jäätymisen aiheuttamilta halkeamilta ja vesikalusteiden rikkoutumiselta. Jos mökille jää arvokasta tavaraa, olisi syytä harkita turvajärjestelmän asennuttamista. Tyhjillään olevat mökit ovat rosvoille helppoa riistaa.

Tarkistustoimien apuvälineeksi voi internetistä ladata tarkistuslistan, joka neuvoo eri järjestelmien läpikäymisessä. Lista toimii myös muistutuksena siitä, milloin tarkastukset on tehty ja milloin on aika tehdä uusi kierros.

Tarkistuslista on osa Toukotalkoot-kampanjaa, jonka järjestävät yhdeksän valtakunnallista asumiseen, rakentamiseen ja turvallisuuteen liittyvää yhteisöä. Lisätietoa kampanjasta sekä tulostettavat kodin tarkastuslistat löydät osoitteesta www.toukotalkoot.fi.