» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Tekes: Energiatehokkuus kiinnostaa rakentajia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tekes: Energiatehokkuus kiinnostaa rakentajia

23.8.2010

Lähes 85 prosenttia talon rakentamista suunnittelevista olisi valmis maksamaan lisähintaa talonsa energiatehokkuuden parantamisesta. 

Kuopion asuntomessuilla lähes kaikki kohteet olivat matalaenergiataloja. Kuva Sisko VuorenmaaTekesin ja Motivan Kuopion asuntomessuilla tekemän kyselyn mukaan lähes 85 prosenttia talon rakentamista suunnittelevista ihmisistä olisi valmis maksamaan lisähintaa energiatehokkaasti rakennetusta talosta.

Valtaosa olisi valmis maksamaan enintään 5 000 euroa, mutta pieni osa jopa yli 15 000 euroa. 10 prosenttia ei maksaisi lisää energiatehokkuudesta, mutta olisi valmis tinkimään muusta, kuten neliöistä ja varustelutasosta. Kodin lämmitystapaa valitessa tärkeimmäksi kriteeriksi nousivat edulliset käyttökustannukset. Lähes puolelle helppokäyttöisyys oli olennainen kriteeri. Uusiutuvan energian käyttö oli tärkeää 40 prosentille vastaajista.

Vaikka energiatehokkuus kiinnostaa, tiedonsaanti koetaan kuitenkin hankalaksi. Energiatehokkaan rakentamisen esteenä pidettiin yleisimmin sitä, että tietoa ei saa helposti yhdestä paikasta. Lisäksi saatavilla olevia tietoja pidetään ristiriitaisina tai epäluotettavina. Vain 22 prosenttia vastaajista arveli matalaenergiarakentamisen esteeksi sen hinnan.

Vastaajien omissa energiatehokkuuden parantamisen suunnitelmissa siinsivät yleisimmin ilmalämpöpumppu (45 prosenttia) ja lämmitysjärjestelmän kunnostaminen tai vaihtaminen (32 prosenttia). Oman talon parantamisessa valtaosa eli 74 prosenttia vähentäisi kokonaisenergiankulutusta. Kuopion asuntomessuilla lähes kaikki kohteet olivat matalaenergiataloja, mikä oli myös yksi messujen teemoista.