» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Lähijunat valaistaan Hollannissa kokonaan ledeillä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Lähijunat valaistaan Hollannissa kokonaan ledeillä

23.11.2010

Teknoware Oy on saanut Hollannin lähiliikennejunien saneeraukseen 3 miljoonan euron suuruisen tilauksen. Projekti on siten merkittävä, että kyseessä on yksi ensimmäisistä täysin ledeillä valaistuista junista. Saneerauksen tekee hollantilainen Nedtrain ja projektissa on noin 200 kaksikerrosvaunua.

Teknoware on toimittanut ledivalaisimia juniin jo lähes 10 vuoden ajan, mutta niissä matkustamon yleisvalaistus on hoidettu perinteisesti loisteputkilla. Toistaiseksi ledeillä on hoidettu pääosin vain lukuvalot ja portaiden erikoisvalaistus, ledeillä on siis korvattu hehku- ja halogeenilamput.

Nyt, kun ledin valotehokkuus on noussut jo reilusti yli 100 lm/W, on niiden elinaikainen hintasuhde kilpailukykyinen perinteisen loistevalaistuksen kanssa. Lisävaatimuksena on uudet muotoiluvaatimukset,  jotka voitiin toteuttaa vain ledeillä.

Vaunujen sisustukseen toimitetaan kymmenkunta erilaista valaisintyyppiä, joista suurimpaan on käytetty lähes 100 lediä. Kaiken kaikkiaan projektiin käytetään lähes 0,5 miljoonaa lediä.