EstLink 2 -merikaapelin urakoitsijat valittu

23.12.2010

Suomen ja Viron uuden merikaapeliyhteyden urakoitsijat on valittu. Urakoiden kokonaishinta on lähes 300 miljoonaa euroa. 

Suomen ja Viron kantaverkkoyhtiöt Fingrid ja Elering ovat allekirjoittaneet sopimukset sähkön siirtoyhteyden EstLink 2 kaapelitoimituksesta sekä muuttajasähköasemien rakentamisesta. Merikaapelin vetämisestä vastaa Nexans Norway AS ja yhteyden vaatimien muuttajasähköasemien rakentamisesta Siemens Aktiengesellschaft ja Siemens Osakeyhtiö.

Kaapelin ja muuntosähköasemien urakkahinnat ovat yhteensä noin 280 miljoonaa euroa, josta Fingridin osuus on noin 130 miljoonaa euroa. Hankkeen toteuttaminen vaatii lisäksi sähköasemien laajennuksia sekä Suomen Porvoon Anttilan sähköasemalla että Virossa Püssin sähköasemalla. Anttilan sähköaseman laajennuksen ja Nikuvikenin kaapelipääteaseman toteuttaa Empower Oy. Urakkahinta on noin 10 miljoonaa euroa.

EstLink 2 tasasähköyhteys Suomen ja Viron välille on siirtokapasiteetiltaan 650 megawattia kasvattaen maiden välistä siirtokapasiteettiä 1000 megawattiin. Yhteyden kokonaispituus on noin 170 km, josta noin 14 km on avojohtoa Suomessa, noin 145 km Suomenlahden pohjaan upotettavaa merikaapelia ja noin 12 km maakaapelia Virossa.

Kaikki hankkeeseen liittyvät viranomaisluvat ovat kunnossa ja maanrakennustyöt on Anttilan sähköasemalla jo aloitettu.

– Seuraavaksi käynnistyvät kaikkien urakoiden suunnittelutyöt ja kaapelin tyyppitestaukset. Yhteyden urakat valmistuvat vaiheittain siten, että kaapeli lasketaan merenpohjaan kesällä 2013 ja yhteyden testaukset aloitetaan syksyllä 2013. Hankkeen tuoma merkittävä lisäsiirtokapasiteetti voidaan tarjota markkinoiden käyttöön vuoden 2014 alussa, Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Uusi merikaapeliyhteys on tärkeä osa Itämeren alueen sähkömarkkinoiden kehittämistä. Euroopan unionin komissio on vahvistanut, että EstLink 2 -yhteyden rakentaminen saa EU:lta 100 miljoonaa euroa investointitukea osana laajempaa EU:n elvytyspakettia.