» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Sähkötuotteissa aiempaa vähemmän vakavia puutteita
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkötuotteissa aiempaa vähemmän vakavia puutteita

24.2.2010

Tukesin markkinavalvonnassa vakavia puutteita paljastui eniten ulkokäyttöön tarkoitettujen jatkojohtojen kumikaapeleissa. Entistä enemmän puutteita oli myös energiansäästölampuissa ja LED-lampuissa.

Vaarallinen johto. Kuva Pertti A. MäkinenTukesin (Turvatekniikan keskuksen) markkinavalvonnassa löydettiin viime vuonna edellisvuotta vähemmän vakavasti puutteellisia sähkötuotteita. Myös myyntikieltojen määrä väheni, samoin vaarallisten tuotteiden takaisinvedot. 

Tukes teki vuoden 2009 aikana 2 817 valvontakäyntiä sähkötuotteita myyviin liikkeisiin sekä sähkötuotteiden valmistajien ja maahantuojien luokse. Vaatimusten vastaisiksi epäiltyjä sähkötuotteita testautettiin 888 kpl. Niistä 86 tuotteessa löytyi vakavia turvallisuuspuutteita, mikä on 8,5 % vähemmän kuin vuonna 2008.

Huomattavia turvallisuuspuutteita löytyi 30 prosentissa testatuista tuotteista. Myyntikieltoja annettiin yhteensä 100 tuotteelle. Maahantuoja velvoitettiin palautusmenettelyn avulla keräämään myydyt tuotteet takaisin kuluttajilta viidessä tapauksessa.

Vakavia puutteita löytyi edellisvuosien tapaan ulkokäyttöön tarkoitettujen jatkojohtojen ja johtokelojen kumikaapeleissa, jotka eivät läpäisseet pakkastestejä. Huonoimmat johdot murtuivat pakkastesteissä niin, että niiden paljaat johtimet tulivat näkyville. Jos kaapelit on kytketty sähköverkkoon, paljaita johtimia koskettava henkilö on hengenvaarassa. Vaaralliseksi todetut kaapelit on poistettu markkinoilta.

Myös verkkoliitäntäkojeiden ja latauslaitteiden rakenteissa löytyi puutteita, jotka saattavat aiheuttaa käytössä sähköiskun vaaran. Samoin joidenkin tutkittujen valaisimien sähköeristyksissä ja rakenteissa havaittiin huomattavia puutteita. Uuden valaisinteknologian tuotteissa, kuten energiansäästölampuissa ja LED-lampuissa, todettiin myös entistä enemmän puutteita.