» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Sähköpalot muuttuneet kohtalokkaammiksi
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähköpalot muuttuneet kohtalokkaammiksi

24.6.2010

Tukesin vuosiyhteenvedot eri toimialojen onnettomuuksista ovat valmistuneet. Yhteenvedot sisältävät tiedot vuonna 2009 sattuneista Tukesin vaurio- ja onnettomuustieto-rekisteriin (VARO) kirjatuista onnettomuuksista ja vaaratilanteista.

Yövalona toimivan seinälampun päälle heilahtanut verho aiheutti tulipalon. Kuva: TUKESVuonna 2009 Sähköpaloja syttyi 960 ja niistä aiheutui 22 sähköpalokuolemaa. Yhteensä tulipaloissa menehtyi 97 henkilöä. Palokuolemien määrä on kansainvälisesti vertaillen korkea. Sisäasiainministeriö on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2015 palokuolleiden määrä on alle 50 henkilöä.

Sähköpalojen määrä on vähentynyt, mutta näistä aiheutuneet kuolemantapaukset ovat lisääntyneet. Sähköpalot ovat siis muuttuneet seurauksiltaan vakavammiksi. Suurin osa sähköpaloista syttyy kotiympäristössä ja neljässä tapauksessa viidestä syttymisen aiheuttajana on jokin sähkölaite.

Sähkötapaturmiin kuoli vuonna 2009 kaksi henkilöä, joista toinen oli sähköalan ammattilainen. Muita sähkötapaturmia VARO-rekisteriin kirjattiin 65 kappaletta.

Tukes saa parhaiten tietoja vakavista tai työelämässä sattuneista sähkötapaturmista. Lievemmät ja etenkin vapaa-ajalla sattuneet sähkötapaturmat jäävät usein ilmoittamatta.

Vuonna 2009 kirjattiin 4 hissitapaturmaa. Hissien matkustusmääriin suhteutettuna se on erittäin vähän. Hissiurakoinnin sekä hissitarkastajien valvonnan perusteella hissien vaatimustenmukaisuudessa ei ole TUKESin mukaan havaittu merkittäviä muutoksia aiempaan nähden.

Tukesin seurannassa ovat sähkö- ja hissitaptaturmien lisäksi mm. vakavat kemikaalionnettomuudet, kaasulaitteiden ja räjähteiden aiheuttamat onnettomuudet, nestekaasu- ja maakaasuonnettomuudet sekä painelaiteonnettomuudet. Onnettomuustilastot löytyvät tästä linkistä.